۷ برگ از ادبیات دفاع مقدس -۲ (خلبانان)

خلبانان ایرانی ركوردداران جهانی پرواز

خلبانان ایرانی ركوردداران جهانی پرواز

شهید شیرودی با بیش از 40 بار سانحه و بیش از 300مورد به هدف خوردن گلوله به هلیكوپترش، بالاترین ساعت پرواز در جنگ در جهان دارد و شهید عباس دوران با ثبت 250 ماموریت جنگی ركورددار ماموریت های جنگی است.



به گزارش جاویدانی به نقل از مهر نیروی هوایی، هوانیروز و به شکل ویژه خلبانان، درست با روزهای آغاز جنگ تحمیلی نقش کلیدی شان در رقم زدن تحولات را پیدا می کنند و در تمام این دوران بعنوان یکی از اصلی ترین بازوهای حمایت کننده رزمندگان ایرانی جایگاه مؤثر خودرا حفظ می کنند. از همان ساعات اولیه شروع تجاوز حزب بعث که با غیرت و مردانگی یکی از خلبانان هوانیروز به نام علی اکبر شیرودی و همراهی جانانه همکاران خلبنان و فنی اش چراغ یک پادگان روشن نگاه داشته می شود و راه بر دشمنی که مستانه در حال پیشروی از غرب کشور بود بسته می شود تا اوج گیری درگیری ها و آن زمان که نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به لطف کاردانی و آینده نگری مهره دست نشانده غرب بر تخت پادشاهی کشور، آن هم با اسم ژاندارم منطقه، حتی یک موشک یا توان پرتاب موشک ندارد و پاسخ هر حمله موشکی به شهرها یا مناطق مرزی باید با پرواز جنگنده ها و غرورآفرینی های خلبانانی پاسخ داده شود که با هر پرواز کاری می کنند کارستان.
با توجه به اینکه نیروی هوایی، هوانیروز و عقابان تیزپروازشان، علاوه بر انجام عملیات های آفندی و پدافندی نقش های دیگری همچون انتقال مجروحان، انتقال ادوات و تجهیزات به مناطق جنگی، اسکورت کاروان های تجاری و نفتکش ها و انجام عملیات های شناسایی و تجسس را برعهده داشتند، تنها اشاره تیتروار به کارهای تعیین کننده خلبانانی که دلاوری هایشان در پهنه آسمان نقش بسته است منجر به پدید آمدن فهرست عریض و طویلی می شود که خلاصه اش به شرح زیر است:
عملیات ۱۴۰ فروندی و انهدام تجهیزات و تاسیسات نیروی هوایی عراق، عکس برداری هوایی از مناطق دشمن، بمباران پایگاه هوایی کرکوک، عملیات قطع صدور نفت عراق، انهدام بندرها و تاسیسات عراق، پشتیبانی از عملیات مروارید، حمله به پایگاه هوایی الولید (H۳)، پشتیبانی نیروی هوایی از عملیات طریق القدس، پشتیبانی نیروی هوایی از عملیات فتح المبین، پشتیبانی از عملیات بیت المقدس و آزادسازی خرمشهر، پشتیبانی نیروی هوایی از عملیات والفجر ۸، پشتیبانی نیروی هوایی از عملیات کربلای پنج و جلوگیری از برگزاری اجلاس سران کشورهای غیرمتعهد در بغداد توسط خلبانان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و فرماندهی و کنترل هوایی عملیات ها، تنظیم تیر توپخانه، دیده بانی، شناسایی با آتش و تاخیر در تحرکات دشمن، اسکورت بالگردهای نفربر و ستونهای یگان های زمینی، ترابری کارکنان و تجهیزات، عملیات هجومی هوایی، تامین جناحین یگان در تک، پشتیبانی هوایی با اجرای آتش مستقیم، تخلیه مجروحان و اسرا از منطقه نبرد، هدایت و اجرای عملیات فریبنده، عملیات نفوذی، آمادرسانی و تجدید تدارکات، عملیات چتربازی، تک هوایی به یگان های دشمن، عملیات پوششی، عکس برداری هوایی و پخش اوراق هوایی؛ قسمتی از مهمترین ماموریت های هوانیروز در دوران دفاع مقدس به شمار می آید.
مساله جالب توجه این است که با رشادت های خلبانان ایرانی رکوردهای زیادی هم به نام ایران و خلبانان سلحشورش ثبت گردید که دراین زمینه می توان به رکورد شهید شیرودی که با بیش از ۴۰ بار سانحه و بیش از ۳۰۰ مورد به هدف خوردن گلوله به هلیکوپترش، بالاترین ساعت پرواز در جنگ را در جهان دارد و رکورد زدن شهید عباس دوران با ثبت ۲۵۰ ماموریت جنگی که تا کنون کسی به این رکورد نرسیده است، اشاره نمود.
پس بدون هیچ تردیدی برگ سوم از هفته دفاع مقدس را به نام خلبانان سبک بال و غیرتمند این دیار ثبت می نماییم که با تقدیم ۲۱۰ خلبان شهید، ۸۹ خلبان جانباز و ۵۲ خلبان آزاده توسط نیروی هوایی در دوران دفاع مقدس، در کنار شهدای پر تعداد هوانیروز قهرمان، نقشی تعیین کننده در قوام قوای ایران اسلامی در دوران هشت سال دفاع مقدس بر عهده داشتند و به معرفی چند کتاب درباب شهدای گران قدر این عرصه معرفی می پردازیم.
پیشنهاد اول
کتاب «آسمان ۳»
نویسنده: نفیسه ثبات
ناشر: روایت فتح
«روزها همین طور می گذشت. بامداد ها از زیر قرآن ردشان می کردیم. صدای بلند شدن هواپیماهایشان می پیچید توی خانه. بعد هم منتظر می ماندیم تا برگردند. سالم که بر می گشتند توی پایگاه برای شان گوسفند قربانی می کردند. یکی از شب های ماه رمضان بود. خواب عجیبی دیدم. خواب دیدم هواپیمای علی جلوی چشم هایم سقوط کرد. علی اظهار داشته بود: " هر خوابی دیدی به من نگو. به خواب اعتقاد دارم بذار با ذهن مثبت از خونه برم و گرنه همین طور تا شب فکرم مشغوله". من هم بهش نگفتم. ولی آن شب خودش نمی توانست بخوابد. پرواز کب داشت، یعنی گشت روی مرز. سه بامداد تا وقت رفتن پلک روی هم نگذاشت. سحری کمی نان و هندوانه و تخم مرغ خورد. نگذاشت برایش غذا آماده کنم. رفت توی اتاق بچه ها. بوسیدشان. انگار نمی توانست دل بکند. ایستاده بود توی پاشنه در، در و دیوار را نگاه می کرد. نگرانش بودم. نمی خواستم به دلم بد راه بدهم ولی دلم شور می زد. صدای غرش هواپیمایش را که شنیدم پلک هایم سنگین شد. دم دم های بامداد بود که یکی از همسایه ها تلفن زد. خواب خواب بودم. صدایم گرفته بود و خوب نمی شنیدم چه می گوید. اظهار داشت: "پروانه خوابیدی؟ " گفتم: " خب آره". اظهار داشت: "مگه خبر نداری؟ هواپیمای شوهرت را زدن هیچ خبری هم ازش نیست؟ " بدنم بی حس شد و گوشی تلفن از دستم افتاد…»

شهید علی رضا یاسینی یکی از خلبانانی است که با پروازهایش رشادت های بسیاری را به نام خود و خانواده نیروی هوایی ثبت کرده است. کتاب آسمان ۳ به روایت این شهید از چشمان همسرشان می پردازد. شهیدی که در برگ آخر زندگی اش، روی سفیدی کاغذ وصیت نامه اش می نویسد: " من یک خلبان هستم. سال ها از بیت المال برایم هزینه کرده اند تا به اینجا رسیده ام. حال وظیفه دارم که دینم را ادا کنم. مگر نه اینکه همیشه آرزو کرده ایم که ای کاش در واقعه عاشورا می بودیم و فرزند زهرا (س) را یاری می کردیم؟ حالا زمان آن فرا رسیده و همگان مکلفیم که برای لحظه ای روح خدا را تنها نگذاریم. بنابرین از من انتظار نداشته باشید که بیش از این در کنارتان باشم. به یقین اجر شما نیز که به تربیت فرزندان و امور خانه همت می گمارید و زمینه را برای حضور بیشتر ما در صحنه فراهم می کنید نزد خدا محفوظ خواهد بود".
پیشنهاد دوم
کتاب «روزهای بی آینه»
نویسنده: گلستان جعفریان
ناشر: سوره مهر
روزهای بی آینه کتابی است که دردی را در بستر دردی دیگر به شیرینی روایت می کند. درد اسارت هجده ساله سید الاسرای ایرانی، خلبان حسین لشکری، که وقتی به میهن خویش باز می گردد پس از سال ها اسارت و حضور در زندان های انفرادی عراق، زبان فارسی را با لهجه عربی صحبت می کند و درد تحمل انتظاری هجده ساله که روزها، هفته ها و سال ها روح و روان همسر این خلبان قهرمان که عمرش را صرف تربیت و رتق و فتق امور تنها فرزندانشان می کند به بازی گرفته است. درد جدایی جایی پس از حدود دو دهه به شیرینی وصال می رسد. آنجا که مرد و زن جوانی که سال ها قبل از همسر جوان خود گذشته بودند با شریک زندگی خود در بین سالی رو به رو می شوند، بهم می ریزند و باردیگر پیوند می خورند اما این دفعه سایه مرگ بر سر قهرمان داستان سنگینی می کند و وصالشان باردیگر ختم به جدایی می شود. اگر کتاب روزهای بی آینه را ادای دینی به این همه سال دوری و انتظار هم در نظر بگیریم، به این نتیجه می رسیم که حتما ارزش خوانده شدن را دارد.

پیشنهاد سوم
کتاب «خانه ای کوچک با گردسوزی روشن»
نویسنده: ایرج فلاح
ناشر: انتشارات یا زهرا
کتاب "خانه ای کوچک با گردسوزی روشن" ادای احترام مختصری به رشادت های خلبان شهید احمد کشوری است. شهیدی که بدون شک می توان نام معلم اخلاق رویش گذاشت. احمد کشوری از آن انقلابی های قبل از پیروزی انقلاب است که با وجود بر تن داشتن لباس ارتش شاهنشاهی، در تمام حوادث آگاه و پای کار است. نه می ترسد و نه جا می زند. انقلاب که پیروز می شود، دست او هم برای اوج گرفتن در آسمان آرمان هایش بازتر می شود. تا آنجا که معلم، الگو و رفیق گرمابه و گلستان شهید علی اکبر شیرودی و مرادی در لباس سربازی پیر مراد، حضرت امام خمینی، برای تمام دوستانش می شود. با شروع تجاوز عراق به حریم زمینی و هوایی ایران، شهید احمد کشوری هم یکی از کسانی است که در عرصه دفاع از این کیان به آب و آتش می زند تا سرانجام از جام شهادت سیراب و آنطور که اکبر شیرودی در فراغش می گوید کمر رفقایش را با داغش بشکند.





1399/07/03
12:48:52
5.0 / 5
1238
تگهای خبر: زندگی , قرآن , كتاب
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۱
جاویدانی