مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه دانشگاه علامه

علامه طباطبایی نمونه بارزی از عقلانیت همراه با معنویت و تعقل بود

علامه طباطبایی نمونه بارزی از عقلانیت همراه با معنویت و تعقل بود

علامه سیدطباطبایی مفسر قرآن، فیلسوفی آشنا به فلسفه اسلامی و فلسفه غرب و فقیه و اندیشمند برجسته ای در جامعه اسلامی و دانشمندی آشنا در ادبیات، كلام، نجوم، هیئت، ریاضیات، اجتماع و سرآمد بود.


حجت الاسلام اکبری اقدم مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه دانشگاه علامه طباطبایی که با ایسنا درباره سالروز درگذشت علامه طباطبایی گفت و گو می کرد، اظهار نمود: ایشان در میان اهل علم و معرفت دینی و مجموعه ای از معارف دینی الهی، اهل عرفان و استاد اخلاقی کم نظیر در رشد شخصیت های برجسته علمی و تربیت شاگردان انقلابی و ولایی بودند و در حرکت علمی جهان اسلام به لحاظ تأثیر گذاری و ایجاد تحول و تعالی نقش به سزایی داشتند.
وی ادامه داد: علامه طباطبایی نسبت به تحولات اجتماعی سیاسی آگاه بود و در موارد گوناگون همچون قضیه پشتیبانی از مردم فلسطین و پشتیبانی از قیام ۱۵ خرداد مردم به رهبری حضرت امام خمینی (ره) و انقلاب اسلامی ایران به همراه برخی دیگر از علما ایفای نقش داشتند و با نوشتن کتاب «تفسیر المیزان» و برگزاری کلاس و بحث های مختلف به تبیین و ترویج معارف قرآن و عترت مشغول بودند و این معارف را با تربیت شاگردانی همچون «هانری کربن» به کشورهای غربی هم رساند.

حجت الاسلام اکبری اقدم افزود: برخی تربیت یافتگان و شاگردان خاص ایشان جزو هسته اصلی انقلاب اسلامی بودند و در حلقه نزدیک امام ایفای نقش داشتند. شهید مرتضی مطهری که شاگرد خاص علامه طباطبایی محسوب می شد و در زمینه انقلاب اسلامی کارهای زیادی داشت؛ رابطه علامه با امام را عاطفی و فکری بسیار نزدیکی می دید. در مقطعی که واژه روشنفکر برای اروپایی و غربی تر شده ها و منتقدین اسلام به کار می بردند و مرحوم علامه را روشنفکر نمی دانستند او نمونه بارزی از عقلانیت همراه با معنویت و تعقل همراه تعبد و روشنفکر و فیلسوفی درخشان بودند که به تعبیر رهبر انقلاب: «علّامه طباطبایی، بزرگترین فیلسوف زمان ما که از فرانسه فلاسفه و شخصیت های برجسته ای مثل «هانری کربن» به این جا میایند و چند سال می مانند تا از او استفاده کنند.»( ۱۳۷۷/۰۲/۲۲.) «در واقع مرحوم علّامه ی طباطبائی (رضوان الله علیه) جزو روحانیّون روشنفکر و دارای افکار اجتماعی بود. در تفسیر المیزان ایشان، این خصوصیّت سرتاپا در مرحوم علّامه ی طباطبائی مشخّص است.»(۱۳۹۶/۰۸/۲۲) یکی از خاصیت های حضرت علامه طباطبائی استقامت و استمرار در راه و پرداختن به رسالت علمی معرفتی بود بخصوص در وضعیت سخت که دراین زمینه مقام معظم رهبری می فرمایند: «به نظر من هنر بزرگ مرحوم علامه طباطبائی (رضوان الله تعالی علیه) این بود که پافشاری کرد و کار خودرا در شرائط مختلف ادامه داد. حتّی طبق آن نقل هائی که ما شنیدیم هنگامی که ایشان «اسفار» را تعطیل کردند، همان جا در همان مسجد سلماسی «شفاء» را شروع کردند. خب، این یعنی استقامت.»(۱۳۹۱/۱۱/۲۳)
حجت الاسلام اکبری اقدم همین طور اظهار داشت: به نظرم علوم انسانی بخصوص علوم انسانی رایج مجامع علمی دانشگاهی کشورمان در کنار دیگر منابع و متدولوژی پوزیتویستی و هرمنوتیکی به منبع وحی و منابع دینی اسلامی اتصال یابد تا از تک ساحتی مادی گرایی و غیرتوحیدی بیرون رود که وجود منابع دینی دست اول و غنی می تواند تاثیر به سزایی داشته باشد و در این بین منظومه فکری حضرت علامه طباطبایی بخصوص جریان فلسفی و تفسیری ایشان می تواند تحولی عظیم در علوم انسانی بوجود آورد پس دراین زمینه بجای فقط تکیه بر اندیشه های متقدمین و متاخرین غربی علوم انسانی و ایجاد کرسی های گوناگون ترویج اندیشه ها، صاحبنظران غربی علوم انسانی باید در گفتمان سازی و ترویج جریان فلسفی و تفسیری مرحوم علامه طباطبائی و حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری و دیگر شخصیت های برجسته علمی جهان اسلام اهتمام جدی داشت. مقام معظم رهبری دراین زمینه درباره آقای طباطبایی می فرمایند: « فرد فعّالی بود؛ بدین سبب جریان فلسفی ای که به وسیله ایشان پایه گذاری شد، باید به شکل وسیعی گسترش پیدا می کرد، که نکرده است. فلسفه اسلامی، فقه اکبر است؛ پایه دین است؛ مبنای همه معارف دینی در ذهن و عمل خارجی انسان است؛ پس این باید گسترش و استواری پیدا کند و بروید و این به کار و تلاش احتیاج دارد.» (بیانات در دیدار برخی نخبگان حوزوی، ۱۳۸۲/۱۰/۲۹)
وی تصریح کرد: برای شناخت علامه باید به فرمایشات حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری دامت برکاته و شاگردان حوزوی و دانشگاهی داخی و خارجی ایشان مراجعه نمود و زمینه بهره مندی علوم انسانی از آثار ایشان را فراهم نمود که متاسفانه کارهایی که دراین زمینه تا کنون صورت گرفته کافی نیست. در آخر به سخنانی از حضرت امام خمینی (ره) بعد از رحلت علامه طباطبایی اشاره می نمایم که ایشان فرمودند: «من قبلاً باید از این ضایعه ای که برای حوزه های علمیه و مسلمین حاصل شد - و آن رحلت مرحوم علامه طباطبایی است - اظهار تأسف کنم و به شما و ملت ایران و خصوص حوزه های علمیه، تسلیت عرض کنم. خداوند ایشان را با خدمتگزاران به اسلام و اولیای اسلام محشور فرماید و به بازماندگان ایشان و به متعلقین و شاگردان ایشان صبر عنایت فرماید.» (صحیفه امام، ج۱۵، ص ۳۶۳) و مقام معظم رهبری هم در قسمتی از پیام شان به مناسبت سالگرد ارتحال علامه طباطبایی اینطور فرمودند: «او مجموعه ای از معارف و فرهنگ اسلام بود، فقیه بود، حکیم بود، آگاه از اندوخته های فلسفی شرق و غرب بود، مفسّر قرآن بود، از علوم اسلامی، یعنی علومی که از اسلام نشأت گرفته، یا از آن تغذیه کرده است، باخبر بود».



1399/08/26
21:27:17
5.0 / 5
1137
تگهای خبر: دانشگاه , فرهنگ , قرآن , كتاب
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴
جاویدانی