مجلس موسسان تاسیس نشد؟

مجلس موسسان تاسیس نشد؟

به گزارش جاویدانی وعده تشکیل مجلس موسسان به علت هرج و مرج ناشی از توطئه های ضد انقلاب، ترورهای گروهکهای تروریستی و طولانی بودن فرایند برگزاری انتخابات، در آستانه کنار گذاشته شدن بود که یادآوری دکتر مهدی تاجر و پیشنهاد آیت الله سید محمود طالقانی، یاران انقلاب را متوجه اهمیت عمل به وعده امام امت کرد.



به گزارش جاویدانی به نقل از ایسنا، امروز ۱۲ مرداد ماه چهل و سومین سالروز برگزاری انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی در سال ۱۳۵۸ است.



وعده مجلس موسسان

آیت الله سید روح الله موسوی خمینی، رهبر نهضت انقلاب اسلامی در سخنرانی ها و دیدارهای مختلف شان در دوره تبعید در نوفل لوشاتو فرانسه چندین بار صحبت از تشکیل مجلس موسان برای تصویب قانون اساسی کردند و مقدمه تشکیل این مجلس را تاسیس شورای انقلاب اسلامی دانستند.

ایشان در تاریخ ۱۷ دی ۱۳۵۷ در یک گفت وگوی تلویزیونی با خبرنگار کانال یک تلویزیون فرانسه در پاسخ به این پرسش که حضرت آیت الله، اهداف شورای انقلاب چیست، پاسخ دادند: «هدف این است که شورای انقلاب یک حکومت موقتی ایجاد نماید که آن حکومت موقت، مجلس موسسان را تاسیس کند برای تصویب قانون اساسی و بعد بقیه کارها.»

پنج روز بعد در ۲۲ دی ۱۳۵۷ یک روز پیش از تشکیل شورای سلطنت توسط محمدرضا شاه پهلوی، شورای انقلاب اسلامی را تاسیس کردند.



امام امت پنج ماه بعد در تاریخ ۲۵ خرداد ۱۳۵۸ در سخنرانی عمومی در جمع مردم در جماران، برای بار چندم صحبت از تاسیس مجلس موسسان و تصویب قانون اساسی توسط این مجلس کردند.

ایشان در این سخنرانی با اشاره به اینکه مجلس موسسان برای این است که مردم منتخبان خودشان را تعیین کنند گفتند: «فرق ندارد بین آنکه طرح فعلی دولت باشد، یا طرحهایی که اشخاصی که توجه ندارند، یا تحت تأثیر واقع شده اند، یا شیاطین به آنها چیزهایی را تزریق کرده اند، که تعویق بیندازد و استقرار حکومت اسلامی یکی- دو سال زمان ببرد تا توطئه ها نضج بگیرند و اساس را از بین ببرند.

... آن طرحی که دولت داده است این است که همان مجلس موسسان با افراد کمتر، از خود ملت، به تصویب ملت، به انتخاب ملت، اشخاصی انتخاب بشوند؛ و آنها در قانون اساسی، که پیشنویس شده است، مطالعه کنند؛ و اشکالاتی که روشنفکران و حقوقدانان و سایر مردم به قانون اساسی، که پیشنویس شده است، طرح کنند؛ و منتخبین مردم مطالعه کنند؛ و پس از اینکه آنها تصویب کردند، باز هم به رفراندم گذاشته شود. با این که احتیاج نیست؛ لکن ما به جهت اینکه تحکیم بشود مطلب، به نظر عموم می گذاریم.

... من امروز ملت را آگاه کردم که طرح مجلس موسسان به آن معنایی که از غرب طرح شده است و الهام از شیاطین گرفته شده است، باعث تعویق می شود و باعث فساد. اینها که در مراحل اول شکست خوردند، اینها که رفراندم را تحریم کردند، اینها که انحرافات اسلامی دارند، پس از شکست از رفراندم، به این فکر افتاده اند که نگذارند قانون اساسی به این زودی ها تصویب شود، تا بلکه به خیال خودشان توطئه ها نضج پیدا کند و به خیال خودشان باز مسائل سابق برگردد.

... ملت ایران، بدانید و بشناسید اینها را. آنهایی که غفلت کرده اند توجه فرمایند. آنهایی که سابقا رفراندم را تحریم کردند حالا هم دارند می گویند ما شرکت نمی نماییم تا مجلس موسسان پیدا بشود، ببینید چه اشخاصی هستند آنها. آنی که از آن طرف مملکت می گوید ما شرکت نمی نماییم، از آنجاییکه مرکز توطئه است، از کردستان که مرکز توطئه است، آنهایی که می گویند ما شرکت نمی نماییم، چه نظر دارند؟ آنهایی که تبع کمونیستها هستند، چه نظر دارند؟ بزرگان ما توجه نمایند، به عمق مطالب برسند.

... تعویق در تصویب قانون اساسی و گذاشتن آنرا در نظر یک مجلس بزرگ موسسان که مناقشه آن و تاسیس آن شش ماه طول می کشد، و مناقشات آن مشخص نیست یکی و دو سال، سه سال، زمان ببرد، خطر است برای اسلام؛ خطر است برای رسول الله تاسیس مجلس موسسان به آن طوری که غربیها الهام کردند، خطر است برای اسلام؛ خطر است، خطر است برای کشور اسلامی، خطر است برای امام زمان آنهایی که در اشتباه هستند برگردند و بدانند توطئه در کار است.»



نشست فوق العاده

بعد از اخطار بنیانگذار انقلاب اسلامی درباره آثار منفی تاخیر در تصویب قانون اساسی، برخی از اعضای دولت موقت و اعضای شورای انقلاب اسلامی به دیدار امام خمینی در جماران رفتند. آنان به بحث و تبادل نظر درباره لزوم تصویب هر چه سریعتر قانون اساسی پرداختند.

مهدی بازرگان، رئیس دولت موقت و تعدادی از حاضران وعده تشکیل مجلس موسسان که در بدو تاسیس شورای انقلاب اسلامی در آذر ۱۳۵۷ توسط بنیانگذار انقلاب اسلامی در شمار وظایف سه گانه این شورا بیان شده بود را یادآوری کردند و بر لزوم عمل به آن تاکید نمودند.

در این نشست دو پیشنهاد برای تصویب قانون اساسی عنوان شد. پیشنهاد تصویب قانون از جانب مجلس موسسان با ۳۰۰ عضو و برگزاری رفراندوم قانون اساسی بدون تشکیل مجلس موسسان اما با تایید بزرگان حوزه علمیه و مراجع تقلید.

پیشهاد اول به سبب روند طولانی تشکیل مجلس و زمان بر بودن بررسی پیش نویس قانون اساسی در این مجلس که از یک سو باعث وقفه در تاسیس سازمان و تشکیلات انقلابِ نوپای اسلامی می شد و از طرفی احتمال حضور و کارشکنی ضد انقلاب و شخصیت های غیر دینی در ترکیب اعضای مجلس موسسان را تقویت می کرد، رد شد. پیشنهاد دوم هم قبول نشد.

با رد هر دو پیشنهاد، آیت الله سید محمود طالقانی پیشنهاد تشکیل مجلس موسسان با تعداد کمتر را بیان کرد و پس از بحث و تبادل نظر، اعضای حاضر پذیرفتند که با حدود ۸۰ نفر از سراسر کشور این مجلس تشکیل گردد. نام این مجلس هم به جای «مجلس موسسان»، «مجلس خبرگان قانون اساسی» انتخاب گردید.



تصویب قانون

لایحه انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی با در نظر گرفتن خصوصیات جغرافیایی و مساحتِ استان های کشور و با حضور نمایندگان اقلیت های کلیمی، مسیحی، زرتشتی، آشوری و کلدانی در هشت فصل، ۴۱ ماده و پنج تبصره در خلاء وجود مجلس شورای اسلامی به تصویب مشترک دولت موقت و شورای انقلاب رسید و در تاریخ هفتم تیر ۱۳۵۸ برای اجرا به وزارت کشور ابلاغ گردید.

یک روز بعد در هشتم تیر متن کامل قانون انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی منتشر گردید. این قانون شرایط انتخاب شوندگان و انتخاب کنندگان مجلس خبرگان را اعلام نمود. ماده دو این قانون تعداد اعضای مجلس بررسی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را ۷۵ نفر تعیین کرد ضمن این که کارکنان و کارمندان دولت حق نامزدی در انتخابات را نداشتند. همینطور نخست وزیران، وزیران، استانداران و معاونین آنان، نمایندگان مجلس، سفرا و وابستگان نزدیک رژیم پهلوی از ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ تا ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ از انتخاب شدن محروم بودند. حداقل سن رای دهندگان هم ۱۶ سال و حداقل سن انتخاب شوندگان هم ۳۰ سال تعیین شد.



گشایش مجلس

مجلس خبرگان قانون اساسی در تاریخ ۲۸ مرداد ۱۳۵۸ با ۷۳ عضو و با پیام سید روح الله موسوی خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی افتتاح شد.
منیره گرجی نماینده مجلس خبرگان قانون اساسی

1401/05/12
10:21:21
0.0 / 5
345
تگهای خبر: حقوق , سفر , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
جاویدانی