رئیس سازمان فنی و نگهداری حرم مطهر مطرح كرد

حفظ معماری ایرانی اسلامی در پروژه های عمرانی حرم مطهر رضوی

حفظ معماری ایرانی اسلامی در پروژه های عمرانی حرم مطهر رضوی

به گزارش جاویدانی، خراسان رضوی رئیس سازمان فنی و نگهداری حرم مطهر رضوی اظهار داشت: در تمامی پروژه های عمرانی حرم مطهر تلاش می شود که سنت و سبک معماری ایرانی-اسلامی حفظ شده و خدشه ای به آن وارد نشود.



خلیل الله کاظمی در گفت و گو با ایسنا با اعلان اینکه پروژه های عمرانی در حرم مطهر به ۲ بخش تقسیم می شوند، اظهار داشت: بخش اول این پروژه ها زیرساخت های ضروری مورد نیاز برای توسعه امکان زیارتی، تشرفی و عبادی است که هر ساله برمبنای نیاز تعریف و اجرا می شود.

وی اضافه کرد: برخی پروژه ها به طبع نیاز حوزه های مستقر در حرم مانند خدمات زائران، امکان متبرکه و یگان های حفاظتی هستند و در امتداد ایجاد فضای بهتر و افزایش رضایت مندی، آسایش و رفاه زوار بوده که از آنها می توان به عنوان این پروژه های کوتاه مدت یاد کرد.

وی اضافه کرد: در تمامی پروژه های عمرانی حرم مطهر تلاش می شود که سنت و سبک معماری ایرانی-اسلامی حفظ شود و خدشه ای به آن وارد نشود. حتی اگر المان هایی خارج از این چهارچوب بوده اند مورد بازبینی و تغییر قرار خواهند گرفت. برای مثال المان ورودی رواق دارالحجه به سبب تطابق با معماری سنتی تغییر کرده است. پس از دهه آخر صفر ورودی شیخ طوسی را نیز تغییر خواهیم داد.

کاظمی بیان کرد: رواق زیرسطحی شیخ بهایی به مساحت ۴۷ هزار مترمربع یکی دیگر از پروژه های عمرانی حرم مطهر است که فضایی عبادی است. همین طور این فضا ظرفیت حدود ۱۸ هزار قبر دارد. طبق برنامه ریزی های انجام شده این رواق تا سال اواخر ۱۴۰۳ یا اوایل ۱۴۰۴ به بهره برداری خواهد رسید.

وی عنوان کرد: پروژه دیگر حرم مطهر موزه ای به مساحت ۶۰ هزار مترمربع است. این موزه فضایی پیش زیارتی است که موزه حرم و آستان قدس رضوی به این محل منتقل خواهد شد. این موزه در ورودی باب الرضا قرار خواهد گرفت.



کاظمی اظهار داشت: یکی دیگر از پروژه ها سامان دهی فاصله میان خیابان های اطراف و دیوارهای بیرونی حرم است. این فضا برای زیارت و توقف کوتاه مدت زوار که بصورت حلقه اطراف حرم است آماده سازی شده است. اجرای این طرح امسال شروع خواهد شد. بخش هایی از آن نیز سال قبل انجام شده است. سامان دهی به مفصل غدیر که از کوچه آیت الله طبسی آغاز می شود و تا ورودی باب الهادی ادامه دارد در این طرح قرار گرفته است.

وی با اشاره به این که عملیات عمرانی دیگری نیز در صحن انقلاب در جریان است، عنوان کرد: به سبب رطوبتی که از رواق دارالحجه به این صحن منتقل شده است مشکلاتی به وجود آمده است. هم اکنون در کوشش برای رفع مشکلاتی هستیم که به وجود آمده است. قبل از اربعین ۵۰ درصد عملیات عمرانی صحن انقلاب تمام شده و بعد از ماه صفر عملیات اجرائی ضلع جنوبی صحن شروع خواهد شد.

رئیس سازمان فنی و نگهداری حرم مطهر رضوی اشاره کرد: میدان ضلع قبله از دیگر پروژه های عمرانی است. بین ورودی باب الجواد و باب الرضا شرایط خوبی ندارد و هدف طرح سامان دهی این ورودی است. در این طرح قراراست فضای این بخش کمی بیشتر شود و ایوان ولی عصر تحت پوشش قرار گیرد. این پروژه ۱۸ ماهه بوده و عملیات اجرائی آن شروع شده است.

وی با اشاره به این که چند پروژه در مرحله بررسی و مطالعات هستند و به زودی به فاز اجرائی می رسد، اظهار داشت: مسقف کردن صحن جمهوری اسلامی یکی از این پروژه هاست. از جایی که رواق ها و فضاهای سرپوشیده حرم مطهر کم است و در نظر داریم این صحن را سرپوشیده نماییم. یکی دیگر از طرح های عمرانی ایجاد فضایی برای زیارت بام است. می خواهیم روی بام همین صحن بعد از مسقف شدن امکانات و شرایطی برای زیارت زوار مهیا نماییم.

کاظمی عنوان کرد: در صحن پیامبر اعظم ساخت سایبان و سنگ کف جزو اولویت هاست. این صحن بزرگ است و باتوجه به بزرگی صحن و عدم وجود سایبان مناسب در زمان بارندگی یا تابش شدید آفتاب، درحال بررسی و ارائه طرحی در امتداد حل این مشکل هستیم.

وی درباب سامان دهی پارکینگ های حرم مطهر اظهار داشت: تمام پارکینگ های زیرگذر حرم مطهر به غیر از پارکینگ خدام در اختیار زوار است. هم اکنون نیز در تلاشیم تا به پارکینگ های اطراف حرم مطهر پارکینگ های جدیدی اضافه نماییم. هوشمندسازی پارکینگ های زیرگذر و اطلاع رسانی به زوار قبل از ورود به پارکینگ و در ورودی های زیرگذر نیز از طرح های درحال اجراست.



کاظمی افزود: مسئله دیگر زیباسازی، رفع آلودکی های صوتی و بصری و تهویه هوا در زیرگذر است. مطالعات و بررسی ها دراین زمینه در حال انجام می باشد و عملیات اجرائی به زودی شروع خواهد شد.

وی تشریح کرد: بخش دیگری از پروژه ها در امتداد نیازهایی است که بخش های بهره بردار دارند؛ مانند توسعه فضای کفشداری، وضوخانه ها، پله برقی ها و آسانسورها. هدف این پروژه ها افزایش خدمات رسانی به زوار است. تعدادی از اقداماتی که در این بخش انجام شده است مانند راه اندازی آسانسور در رواق دارالولایه به رواق دارالحجه، رواق دارالمرحمه به صحن بعثت و پارکینگ شماره ۱ به صحن پیامبر اعظم. در صحن آزادی نیز با کمبود کفشداری آقایان مواجه هستیم که پس از ماه صفر این مشکل رفع خواهد شد.




1401/06/29
12:14:01
0.0 / 5
293
تگهای خبر: خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳
جاویدانی