در پی درگذشت یك تعزیه خوان پیشكسوت مطرح شد:

تعزیه خوانی که با تقوایی، کیارستمی و حسن فتحی همکاری داشت

تعزیه خوانی که با تقوایی، کیارستمی و حسن فتحی همکاری داشت

جاویدانی: محمدحسین ناصربخت از زنده یاد علاءالدین قاسمی به عنوان سفیر تعزیه ایران در خارج از کشور یاد کرد و فقدان او را ضایعه ای جبران ناپذیر دانست.


این استاد دانشگاه و کارشناس نمایش های سنتی ایران در گفتگو با ایسنا، درگذشت علاءالدین قاسمی، هنرمند مطرح تعزیه را تسلیت گفت و از او به عنوان یکی از برجسته ترین شهادت خوانان عرصه تعزیه یاد کرد که برای اشاعه این هنر با فیلمسازانی چون ناصر تقوایی و عباس کیارستمی هم همکاری داشته و در خارج از کشور هم اجراهای مختلفی کرده است.
ناصربخت با اشاره به خاستگاه قاسمی افزود: او برخاسته از خطه طالقان بود؛ جایی که یکی از مناطق تعزیه خیز است و از همان دوران کودکی با بچه خوانی در سطح ملی شناخته شد و بعد از آن در دوران نوجوانی با علی اکبرخوانی به شهرت رسید تا جایی که در سراسر کشور او را به عنوان علی اکبرخوانی مطرح می شناختند و اینگونه بود که مدارج موفقیت را در موافق خوانی و به ویژه شهادت خوانی به سرعت طی و خیلی از نقش های اصلی تعزیه را اجرا کرد.
این استاد دانشگاه با اشاره به کوشش های قاسمی برای معرفی تعزیه ایران در خارج از کشور اضافه کرد: غیر از شهرتی که در ایران داشت، برای برنامه های شبیه خوانی در خارج از کشور هم همیشه دعوت می شد بطوریکه او به صورتی سفیر تعزیه ایران در رویدادهای مهمی همچون جشنواره تئاتر آوینیون بود که در این جشنواره در کنار هاشم فیاض اجرا داشت. علاوه بر آن در کشورهایی همچون آلمان، ایتالیا، آمریکا و... نیز اجرا داشت و هر کجا که می خواستند نمونه موفقی از تعزیه از ایران را ارائه کند، همیشه از او برای اجرای تعزیه دعوت می کردند.
ناصربخت با اشاره به تسلط قاسمی به گوشه های موسیقایی تعزیه یادآوری کرد: از آنجائیکه هنر تعزیه را از کودکی آغاز نموده بود، به موسیقی آن تسلط بسیار داشت و از طرف دیگر به غیر از مجالس آشنا که در مناسبت های مذهبی و آیینی خوانده می شد، در اجرای تعزیه های غریب هم تبحر و بر آنها تسلط داشت و اینگونه بود که در دوره های پرفروغ جشنواره های آیینی سنتی یکی از عوامل و هنرمندان ثابت این رویداد بود و به عنوان شبیه خوان و شبیه گردان حضوری موثر داشت. مجموعه این عوامل سبب شد که نشان درجه یک هنری را دریافت کند.
او با اشاره به این که آموزه های شبیه خوانی بصورت سینه به سینه منتقل می شود، درباره ی ثبت و نگهبان و گردآوری تجربه های زنده یاد قاسمی توضیح داد: خوشبختانه تمام اجراهایی که در جشنواره ها داشته است، ثبت و ضبط شده و فیلم اجراهایش در محلهای مختلف موجود است. قسمتی از تجارب او بوسیله فیلم ها ثبت شده اما متاسفانه چون مرکز مشخصی برای گردآوری این تجربه ها نداریم، این آموزه ها به شکل پراکنده ای ضبط شده است که امیدوار هستم با ایجاد یک مرکز یا بانک اطلاعاتی، تجربیات باارزش هنرمندانی چون زنده یاد علاءالدین قاسمی بصورت متمرکز، گردآوری و ثبت گردد به خصوص که ایشان تاثیر زیادی بر آموزش جوانان مشتاق شبیه خوانی داشت.
ناصربخت یکی از خاصیت های قاسمی را خلاقیت او دانست و توضیح داد: بسیار پذیرای نوآوری بود و خودرا به مجالس سنتی تعزیه محدود نمی کرد و این چنین بود که در مجلس شبیه خوانی «شیخ صنعان و دختر ترسا» به کارگردانی منوچهر یاری که دهه هفتاد اجرا شد، یکی از نقش های اساسی را ایفا کرد یا در سریال «شب دهم» به کارگردانی حسن فتحی نیز حضور داشت. علاوه بر این یکی از شبیه خوانانی بود که در فیلم «تمرین آخر» به کارگردانی ناصر تقوایی و همچنین در فیلم کوتاه تعزیه حر و نیز در فیلمی که عباس کیارستمی درباره ی تعزیه ساخته، حضور و همکاری داشت.



1401/12/01
12:25:18
0.0 / 5
281
تگهای خبر: آموزش , جشنواره , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
جاویدانی