در نشست مدیریت بحران سیل با تاكید بر نقش رسانه ها عنوان شد:

رسانه ای كه در زمان بحران تعطیل می باشد برای همیشه تعطیل بماند

رسانه ای كه در زمان بحران تعطیل می باشد برای همیشه تعطیل بماند

جاویدانی: رئیس دانشكده علوم ارتباطات دانشگاه آزاد با اشاره به اینكه بحرانی ترین سازمان كشور هم اكنون سازمان مدیریت بحران است اظهار داشت: رسانه ای كه در زمان بحران تعطیل می باشد بهتر است هیچگاه فعالیت نكند.


به گزارش جاویدانی به نقل از مهر، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مركز عصر روز گذشته میزبان نشست دومین نشست كرسی های آزاد اندیشی رسانه ای با سوژه مدیریت بحران سیل با تاكید بر نقش رسانه ها بود كه در آن سحر تاجبخش رئیس سازمان هواشناسی كشور، مسعود تجریشی معاون زیست انسانی سازمان محیط زیست و دكتر اكبر نصرالهی رئیس دانشكده ارتباطات دانشگاه تهران مركز به سخنرانی پرداختند.
تاجبخش در این جلسه در سخنانی عنوان داشت: در بحث هواشناسی پدیده هایی در مقیاس های متفاوت وجود دارد كه كاه تا چند ساعت و گاه تا چند ماه پیش از رخداد قابل پیش بینی هستند. با این همه باید بگویم كه جهان از دیده بانی منظم و دقیق از پدیده های آب و هوایی رنج می برد و وقوع خیلی از پدیده ها به علت عدم توانایی در شناسایی و پیش بینی آن پدیده ها رخ می دهد چراكه پیش بینی یقینی و دقیق در مورد پدیده های آب و هوایی وجود ندارد و تمامی شناسایی ها برمبنای احتمالات است.
وی در همین زمینه با اشاره به اینكه در دنیا بطور تقریبی از دو هفته قبل از وقوع رخداد سیل می توانند آنرا پیش بینی كنند، اضافه كرد: ما در ایران و در سازمان هواشناسی در مرحله اول بین سه تا هفت روز و در مرحله دوم از ۷۲ ساعت تا ۴۸ ساعت پیش ار رخداد و در مرحله سوم از زمان كمتر از ۱۲ ساعت قبل از رخداد تا سه ساعت قبل از آن می توانیم این پیش بینی را داشته باشیم كه در سیل های اخیر از ۷۲ ساعت قبل پیش بینی های لازم انجام و از ۴۸ ساعت پیش از وقوع سیل اخطاریه های لازم صادر گردید. بطور مشخص درباره سیل گلستان و شرق مازندران هواشناسی به صورت دقیق صورت گرفت و اطلاعیه و اخطاریه های لازم باز صادر شد.
فقدان برنامه اطلاع رسانی در مواقع بحرانی
در ادامه نشست اكبر نصرالهی در سخنانی عنوان كرد: ورود با تأخیر در سوژه بحران خودش یكی از بحران هایی است كه ما در كشورمان با آن روبرو می باشیم. باید توجه كرد در كشوری كه خودش در سال های اخیر زمره ده كشور بلاخیز دنیا بوده است، وجود سازمان و رسانه های مدیریت كننده بحران كه چابك و سریع وارد عمل شوند یكی از ضروریات است اما متأسفم كه ما برنامه جامع و كاملی برای مقابله با بحران نداریم و هنوز در مواقعی مانند سیل استان های شمالی و غربی بطور دقیق و زمانبندی شده نمی دانیم كه باید چه كاری را صورت بدهیم.
سایت های مدیریت بحران استانی خوابیده اند
نصرالهی افزود: در كشور ما رسانه برای اطلاع رسانی درباره بحران كم نیست اما یك سخنگو و مجرای خبری واحد و مطمئن برای اطلاع رسانی در این زمینه وجود ندارد. كسی حرفی می زند و دیگری كاری دیگر می كند. خبری از یك اطلاع رسانی چاپك و سریع و مطمئن نیست. بطور مثال شما به سایت سازمان مدیریت بحران در كشور سری بزنید. سایت اطلاع رسانی مدیریت بحران تشریفاتی و مدیر محور است؛ در ایام گذشته بطور متوسط ۳ خبر در این سایت اطلاع رسانی شده كه آن هم مربوط به مدیران این ستاد است. از ۳۲ استان كشور تنها ۲۸ استان ماسایت روز اداره مدیریت بحران دارند كه فاقد اطلاعات به روز است و سه استان از اساس چنین صفحه اطلاع رسانی ندارند. از میان استان های دارای صفحه تنها دو استان فارس و مازندران صفحات اینترنتی مدیریت بحران دارند كه در استان گلستان اوایل اسفند ماه سایت به این سایت به روز شده است. در استان لرستان هشت روز قبل از سیل و در استان خوزستان هم در اوایل دی ماه این اتفاق رخ داده است. همین حالا این سایت ها نه فیلمی و نه عكسی از یحران سیل ندارند و نه حتی بخشی برای آموزش. مردم در چنین شرایطی از كجا باید اطلاعات و آگاهی به دست بیاورند؟ تا كی مقرر است این سازمان و اداراتش تنها عكس ها و خبرهای و فعالیت های تشریفاتی داشته باشند؟ عدم فعالیت صحیح این ستاد در واقع خود ستاد بحران كشور را با بحران مواجه كرده است.
رسانه های تعطیل در زمان بحران بهتر است همیشه تعطیل شوند
وی در همین زمینه با اشاره به سخنان رئیس سازمان هواشناسی كشوری اظهار داشت: سوال این است كه آیا اخطاریه های سازمان هواشناسی مردم را در مورد مقابله با بحران سیل حساس می كند؟ البته باید این سوال را هم پرسید كه آیا رسانه ها با این اطلاعیه ها به این جمع بندی می رسند كه مردم را برای مقابله با این دست بحران ها آماده كنند؟ باید توجه كرد كه مسئولان و خبرنگاران لازم نیست حتماً در آب حضور داشته باشند كه بگویند داریم از بحران خبر می دهیم. این عمل نشانه همراهی با مردم نیست بلكه آنها باید با پیگیری مطالبات مردم و سازمان دهی نهادهای مربوطه وفاداری خودرا نسبت به ملت ایران نشان دهند. این را هم به یاد داشته باشیم رسانه نباید در تعطیلی باشد، اگر زمان بحران رسانه در تعطیلی باشد بهتر است هیچ گاه فعالیت نكند. ما در كشور از نظر كمی در كشور با كمبود رسانه روبرو نیستیم. تنها صدا و سیما ۱۵۰ ساعت در روز خبر پخش می كنند و هزاران روزنامه سراسری و محلی باز در كشور موجود است. باید از این ظرفیت ها در زمان رویداد یك بحران بزرگ به بهترین شكل بهره برد.
وی با طرح این سوال كه وقتی اخطاریه های هواشناسی از دو هفته قبل صادر می شود پس چرا راهی برای مقابله با سیل از طرف مدیران اتخاذ نمی شود؟ عنوان كرد: شاید بهتر است سازمان هواشناسی با ادبیاتی بهتر و به روز تر اخطاریه های خودرا صادر كند تا مردم باز به اهمیت سوژه پی ببرند. به نظر می آید بیشتر از نیمی از تحلیل های هواشناسی در رسانه ملی تابحال آگهی دهنده نبوده و تفاوت چندانی با شرایط عادی نداشته است. این در شرایطی است كه مردم می خواهند در جریان جزئیات هواشناسی قرار گیرند اما تابحال آموزشی به مردم و مشاغل پر خطر در مورد مقابله با سیل مشاهده نشده است. یادمان باشد سپس یك دوره خشكسال در كشور ابراز شادمانی از طرف كارشناسان هواشناسی در مورد بارندگی های پیش رو نمی تواند مردم را برای مقابله با آن حساس كند.
فقدان كانال های كافی اطلاع رسانی در بحران
در ادامه سحر تاجبخش باز در پاسخ به اظهارات نصرالهی عنوان كرد: تمامی امور در كشور به صورت زنجیره ای به هم متصل هستند و از همین رو نمی توانیم ادعا نماییم كه در حیطه خود بهترین پیش بینی را انجام می دهیم. در اخبار ملی تنها ۲ دقیقه وقت برای كارشناس هواشناسی در نظر گرفته می شود از همین رو نمی توان انتظار داشت كه كارشناس در مورد تمامی نقاط كشور بتواند نطق حرفه ای داشته باشد. این را تاكید می كنم كه در مورد شرایط عادی آب و هوایی هیچ گاه اخطاریه صادر نمی گردد اما امسال چند مرتبه اخطاریه صادر شد. از طرف دیگر هواشناسی همواره در مورد آموزش دهی به مردم فعال بوده و در این زمینه با صداوسیما همكاریهای لازم را بوجود آورده است. اما اطلاع و رسانی و آموزش در مورد بهداشت در تخصص هواشناسی نیست و این سازمان در نهایت می تواند هشدارهای آب و هوایی را صادر كند و نهادهای دیگر باید به وظایف خود عمل كنند.
در ادامه نصرالهی در این زمینه اظهار داشت: اصل در مدیریت بحران اطلاع رسانی صحیح به مردم است. مردم نیاز دارند تا اطلاعات كافی را در زمان مناسب درباره آنچه آنها را تهدید می كند به دست بیاورند. شاید در متن فعالیت های سازمان هواشناسی آموزش تعریف نشده است اما در زمان رخداد یك حادثه مانند سیل و یا قبل از آن آیا این وظیفه هواشناسی نیست كه با عبارات و اطلاعایه هایی حساسیت برانگیز، آگهی دهنده و محرك رسانه ها و مردم را متوجه خطر پیش روی آنها بكند. من فكر می كنم همه دستگاه ها در زمان چنین رخدادی باید احساس مسئولیت كنند تا بتوان كسانی را كه در معرض خطر هستند به هر نحوی اطلاع و به سمت كار درست و ضروری هدایت كرد.
سیل اخیر حاصل دست اندازی ما در طبیعت بود
در بخش دیگری از این نشست باز دكتر مسعود تجریشی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست باز در سخنانی با اشاره به ماجرای سیل اخیر عنوان كرد: هماهنگی و تقسیم كار به صورت تدوین شده و مقرر میان سازمان ها و دستگاه ها وجود ندارد. در یك شهری به مانند تهران حریم های لازم اطراف رودخانه ها رعایت نشده و همین عامل می تواند خسارات سنگینی را به دنبال داشته باشد. در شهری مانند مشهد رودخانه های شهری از طرف وزارت نیرو به شهرداری اجاره داده می شود. در چنین وضعیتی برای تعیین حریم و اجرای بیمه از ملزومات پیشگیری سیل می باشد باید از طرف نهادهای مربوطه در اجرا و نظارت آن با جدیت بیشتری دنیال شود.
وی همین طور اظهار داشت: سازمان محیط زیست در بحث مربوط به حریم و بستر رودخانه ها نقشی ندارد این در شرایطی است كه اگر سوژه آلودگی آب رودخانه مطرح شود آن گاه محیط زیست در این زمینه مسئول است.
تجریشی افزود: شك ندارم كه با بازندگی های مشابه در سال های آتی بار دیگر باز سیل در كشور ما مخاطره آفرین خواهد شد چون عامل اصلی ایجاد آن دست اندازی ما در طبیعت است. ما در كشورمان دستورالعمل مقابله با بحران سیل را نداریم و هیچ هماهنگی تعریف شده ای میان دستگاه ها برای روبرو شدن با این پدیده دیده نمی گردد.
این مقام مسئول در سازمان محیط زیست همین طور با اشاره به اینكه تنها مسئولیت صدور مجوز زیست محیطی برای ایجاد سد بر عهده سازمان محیط زیست است اظهار داشت: برای عدم دست درازی به حریم رودخانه ها در تمامی كشورهای دنیا قانون تصویب شده و برای اجرایش بودجه در نظر گرفته می شود اما در كشور ما در این زمینه قانونی مصرح وجود ندارد.

1398/01/22
23:35:13
5.0 / 5
4316
تگهای خبر: آموزش , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۲
جاویدانی