كلانتری مطرح كرد؛

جایزه جلال افق جدیدی برای ارتقاء ادبیات کشور ایجاد می کند

جایزه جلال افق جدیدی برای ارتقاء ادبیات کشور ایجاد می کند

به گزارش جاویدانی، معاون فرهنگی وزیر ارشاد اظهار داشت: یکی از اهداف ما در حوزه کتاب، ترویج و تقویت نوشتن است و جایزه جلال آل احمد افق جدیدی برای ارتقاء ادبیات کشور بوجود می آورد.



به گزارش جاویدانی به نقل از مهر، نشست اعضای هیأت علمی هفدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد، سه شنبه ۲۹ آبان با حضور عبدالحسین کلانتری، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی رمضانی مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، مسعود کوثری دبیر علمی هفدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد و اعضای هیأت علمی این جایزه در خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار گردید.
در ابتدای این نشست، رمضانی جایزه جلال آل احمد را مهم ترین جایزه ادبی کشور و دربرگیرنده بخش های مهم ادبیات کشور شامل رمان و داستان بلند، داستان کوتاه، مستندنگاری و نقد ادبی دانست و اظهار داشت: انتخاب هیأت علمی جایزه جلال آل احمد متناسب با بخش های جایزه، حاصل بررسی دقیق و کارشناسانه در معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و خانه کتاب و ادبیات ایران است تا بتوانیم از تخصص های لازم و سلیقه های متعدد ادبی در برگزاری این رویداد ادبی استفاده نمائیم.
وی اضافه کرد: این جایزه که حالا به هفدهمین دوره خود رسیده، بعنوان مهم ترین جایزه ادبی کشور شناخته می شود. در واقع تلاش مستمر اعضای هیأت علمی و دست اندرکاران در سالهای قبل، جایگاه ویژه ای برای این رویداد ادبی فراهم نموده است.
رمضانی افزود: حامد ‍محقق، دبیر اجرایی جایزه، از آغاز تیر سال جاری (۱۴۰۳) با انتشار فراخوان و جمع آوری آثار، فرایند این دوره را مطابق اساسنامه مصوب شورایعالی انقلاب فرهنگی شروع کرد. تابحال ۲۵۲۶ اثر از ۸۷۹ ناشر به دبیرخانه ارسال شده است که در چهار بخش اصلی، شامل داستان بلند و رمان، مجموعه داستان کوتاه، مستندنگاری و نقد ادبی، دسته بندی شده اند.
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران در رابطه با تفکیک آثار دریافتی اظهار داشت: در قسمت داستان بلند و رمان؛ ۱۲۶۵ اثر، مجموعه داستان کوتاه؛ ۳۹۶ اثر، مستندنگاری؛ ۷۴۹ اثر، نقد ادبی؛ ۱۱۶ اثر که البته در مقایسه با دوره گذشته، تعداد آثار دریافتی با کاهش روبه رو بوده است. دوره شانزدهم با دریافت ۲۸۸۹ اثر همراه بود، اما در این دوره این رقم به ۲۵۲۶ اثر کاسته شده است. با این وجود، در حوزه نقد ادبی شاهد رشد آثار بوده ایم که این امر به سبب حضور جناب آقای دکتر کوثری بعنوان دبیر این بخش است.
رمضانی همینطور به برنامه های جانبی جایزه جلال آل احمد اشاره نمود و افزود: در جهت تقویت داستان های بومی و اقلیمی کارگاه های آموزشی در چارچوب برنامه داستان منطقه ای «اقلیم قلم» برگزار شده است. اولین دوره این کارگاه ها در استان فارس با حضور ۸۵ هنرجو از ۷ استان (استان های اصفهان، بوشهر، کرمان، کهگیلویه بویراحمد، هرمزگان، یزد و فارس) و دومین دوره در استان اردبیل با حضور ۸ استان (استان های آذربایجان شرقی و غربی اردبیل، زنجان و قزوین، کردستان، گیلان و البرز) با مشارکت ۹۵ هنرجو اجرا شد. در مجموع، ۱۰۰ کارگاه آموزشی با حضور ۸ استاد برگزار شد که از میان شرکت کنندگان، ۶۰ نفر بعد از گذراندن مراحل آموزشی به سطح پیشرفته راه یافتند. این کارگاه ها بر مبنای بازخوردهای دوره های پیشین و با هدف رفع ضعف های موجود در داستان نویسی اقلیمی طراحی شده است.
وی همینطور از اعضای هیأت علمی و داوران جایزه جلال تشکر کرد و افزود: امیدوارم این دوره از جایزه جلال آل احمد با دقت نظر اعضای هیأت علمی و تلاش دست اندرکاران، به بهترین شکل برگزار گردد و نتیجه آن مورد رضایت خالقان آثار و اهالی ادبیات باشد.

کاهش شرکت کنندگان جایزه جلال نگران کننده است

در ادامه این نشست، مسعود کوثری، دبیر علمی هفدهمین دوره جایزه جلال آل احمد ضمن اشاره به اهمیت این جایزه اظهار داشت: در دوره های گذشته هم بعنوان داور در قسمت های مختلف فعالیت داشتم و از این بابت افتخار می کنم. جایزه جلال هدفی بزرگ دارد و آن رشد ادبیات و تقویت داستان نویسی و رمان نویسی در ایران است.
وی ضمن اشاره به جایگاه جهانی ادبیات اضافه کرد: هنوز در حوزه ادبیات به جایگاهی که شایسته ایران است، نرسیده ایم. در حالیکه سینمای ایران توانسته جوایز معتبر جهانی را کسب کند، در ادبیات این موفقیت ها نصیبمان نشده است. ما باید تلاش نماییم آثاری باکیفیت جهانی تولید نماییم.
کوثری در رابطه با تعداد آثار دریافتی هم اضافه کرد: در گذشته تعداد آثار بیشتر بود، اما حالا به ۲۵۰۰ اثر رسیده است. این کاهش کمی نگران کننده است، اما نکته مهم تر کیفیت آثار است. اگر از این تعداد، ۲۰ تا ۳۰ درصد آثار خوب باشند، میتوان امیدوار بود که این جایزه به هدف خود نزدیک شده است.
دبیر علمی هفدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد در قسمت دیگری از سخنان خود ضمن اشاره به وضعیت نشر در ایران امروز اظهار داشت: امروز ناشران با تیراژهای پایین ۱۰۰ تا ۲۰۰ نسخه فعالیت می نمایند. حمایت های قبلی مانند یارانه کاغذ هم دیگر وجود ندارد. با این وجود، تعداد ناشران رو به افزایش است که در مقایسه با روندهای جهانی، نکته عجیب به نظر می آید.
وی در انتها اظهار داشت: قضاوت آسان نیست، اما باید منصفانه باشد. امیدوارم در این دوره با همکاری صمیمانه اعضای هیأت علمی، آثار شایسته ای برای معرفی و تقدیر پیدا نماییم و از این مسئولیت سربلند بیرون بیاییم.

پیشنهادهایی برای بهبود داوری جایزه جلال

در ادامه نشست، مریم حسینی به بیان دیدگاه های خود پرداخت و پیشنهادهایی برای بهبود روند داوری آثار عرضه داد. او ضمن اشاره به تجربه خود در دوره های مختلف داوری اظهار داشت: خوشحالم که این فرصت فراهم شده تا بار دیگر در جمع دوستان باشم. آمار کتاب های حوزه نقد ادبی ارسال شده برای هفدهمین دوره جایزه جلال آل احمد قابل توجه است، اما تجربه نشان داده که نمی توان نقد ادبی، داستان کوتاه، رمان و مستندنگاری را با یک هیأت علمی یکسان داوری کرد.
حسینی پیشنهاد کرد که آثار نقد ادبی از سایر بخش ها جدا شوند و برای این حوزه، هیأت داوری مستقل تشکیل گردد. بهتر است این آثار به کتاب سال منتقل یا هیأت علمی جداگانه ای برای داوری آنها تعیین شود. در واقع این کار می تواند دقت و عدالت بیشتری را در روند داوری فراهم آورد.
حسینی همینطور ضمن اشاره به دشواری هایی که در راه همکاری و داوری وجود دارد، اظهار امیدواری کرد که انتخاب داوران و روند داوری امسال باکیفیت بالاتری همراه باشد.

ضرورت صدمه شناسی جایزه جلال و ورود به نظام جهانی کپی رایت

در ادامه این نشست، صادق کرمیار به بیان دغدغه های خود در رابطه با وضعیت ادبیات ایران و جایزه جلال آل احمد پرداخت و اظهار داشت: هرچند برگزاری جایزه تا امروز ادامه یافته، اما تاثیر آن در رشد ادبیات باید به شکل جدی بررسی شود.
وی ضمن اشاره به چالش های پیش روی ادبیات ایران برای ورود به عرصه جهانی، افزود: تا وقتی که ابتدایی ترین قواعد بین المللی مثل کپی رایت رعایت نشود، امکان حضور ادبیات ایران در جهان فراهم نخواهد شد. امیدوارم مسؤلان این دوره بتوانند این مساله را جدی دنبال کنند و گامی مهم در این راه بردارند.
کرمیار همینطور به کاهش چشم گیر شمارگان کتاب ها در ایران اشاره نمود و اظهار داشت: از تیراژ ۳۰۰۰ نسخه ای به تیراژهای ۵۰۰ تا۱۰۰ نسخه ای رسیده ایم. آیا این کاهش، به سبب گسترش فضای مجازی است یا علل دیگری دارد؟ این مسائل نیازمند صدمه شناسی دقیق است.
در پایان، کرمیار به اهمیت ایجاد انگیزه در نویسندگان اشاره و اضافه کرد: با وجود سوژه های ارزشمندی که در ذهن دارم، هیچ انگیزه ای برای نوشتن ندارم. باید بررسی شود که چطور میتوان نویسندگان را برای خلق آثار ماندگار ترغیب کرد. برگزارکنندگان جایزه جلال آل احمد باید با عرضه مشاوره های تخصصی و بررسی علمی، تأثیرگذاری این جایزه را در جامعه بالا برند.

لزوم بازگشت به اصول و شفافیت در داوری جوایز ادبی

محمد حنیف، با تاکید بر اهمیت بازگشت به اصول اولیه در داوری آثار ادبی اظهار داشت: در اینجا ما به دنبال احیای جایگاهی هستیم که مدت هاست خدشه دار شده است. در واقع، مساله مطرح اینست که باید در رابطه با آثار داوری نماییم، نه به نام ناشر یا نویسنده. در دنیای امروز، متأسفانه این مشکل تنها مختص جوایز دولتی نیست، بلکه حتی در جوایز غیردولتی هم گاهی دیده می شود که تنها نام ناشر، تعیین کننده اثر است.
وی ضمن اشاره به تفاوت هایی که در روند داوری در این جایزه وجود دارد، افزود: ما باید به محتوای اثر، نه نام نویسنده یا ناشر دقت نماییم. این تنها راهی است که می تواند شفافیت و عدالت را در داوری ها برقرار کند.
حنیف اضافه کرد: اگر بخواهیم در جهت انتظارات حاکمیت و جامعه پیش برویم، باید از کسانی استفاده نماییم که سلامت روند جایزه جلال را تضمین کنند، بخصوص کسانیکه نسبت به اصول و معیارهای داوری وفادار هستند و هیچ وقت اجازه نمی دهند تا مسائل حاشیه ای بر کیفیت داوری ها تاثیر بگذارد.
این رمان نویس و پژوهشگر ادبیات داستانی در انتها اظهار داشت: روند داوری جایزه جلال بگونه ای پیش برود که در آینده، شفافیت و اصالت جایزه حفظ شود و همگان از آن بعنوان یک الگوی معتبر در زمینه ادبیات ایران یاد کنند.

اهمیت شایستگی در انتخاب داوران و حفظ آزادی قلم

در ادامه این نشست مریم جلالی در سخنانی با تاکید بر شایستگی در انتخاب ها، اظهار امیدواری کرد که این انتخاب ها بگونه ای صورت گیرد که شایسته باشد.
وی اظهار داشت: تنها چیزی که باید در این انتخاب ها مهم باشد، اصل شایستگی است. ما بعنوان کسانیکه پرچم آزادی قلم را بالا می بریم، باید در عمل نشان دهیم که این آزادی را در کار خود می پذیریم و اثبات می نماییم. این امر نباید تنها در حرف باشد، بلکه در انتخاب ها و داوری ها هم باید به آن پایبند باشیم.
جلالی در انتها ضمن تشکر از برگزارکنندگان و حاضران در جلسه، اظهار امیدواری کرد که روند داوری ها با دقت و شایستگی ادامه یابد و تاثیر مثبتی در رشد ادبیات کشور داشته باشد.

پیشرفت ادبیات کشور در گرو اهمیت به نوشتن

عبدالحسین کلانتری؛ معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد انقلاب اسلامی، در سخنانی که بعد از اظهارات اعضای هیأت علمی جایزه جلال آل احمد ایراد کرد، با اعلان اینکه این رویداد از دستاوردهای مهم ادبی کشور است، ابراز امیدواری کرد که با انجام تعاملات و اقدامات فرهنگی، ادبیات کشور به جایگاه شایسته خود برسد.
وی در ادامه بر اهمیت تمرین نوشتن تاکید کرد و اظهار داشت: یکی از اهداف اصلی ما در حوزه کتاب، ترویج و تقویت نوشتن است. بعنوان فردی که ارتباط زیادی با دانشجویان داشته ام و مشکلات آنان را لمس کرده ام، به خوبی به لزوم این مساله پی برده ام. در تجربیاتم ضعف های جدی در ورود به عرصه نگارش مشاهده کرده ام و متوجه شدم که گاهی فریاد جایگزین نوشتار می شود.
معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اضافه کرد: ما باید جامعه را با فرهنگ نگارش و کتاب آشنا نماییم. این جایزه می تواند گام مهمی در این راه باشد. همینطور باید فرهنگی ایجاد نماییم که جامعه به کتاب و نوشتن علاقه مند شود.
کلانتری همینطور به وضعیت فعلی ادبیات کشور اشاره نمود و افزود: آثار فاخر ما هنوز در سطح جهانی منتشر می شوند و هیچ چیز غیر ممکن نیست. ما باید چشم اندازی داشته باشیم که این رویداد بتواند جهت گیری و پیشرفت ادبیات کشور را مشخص نماید.
وی اضافه کرد: که تغییرات سیاسی تأثیرگذار بوده، اما نباید تحولات ادبی را تنها به مسائل سیاسی تقلیل داد. وی از مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران خواست تا پروژه ای را تعریف کند که به بررسی وضعیت فعلی ادبیات کشور و علل آن بپردازد تا تصویری دقیق تر از شرایط موجود به دست آید.
در پایان کلانتری تاکید کرد که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از این پس تابع تصمیمات هیأت علمی خواهد بود و اظهار امیدواری کرد که این رویداد با رعایت معیارها و ضوابط پیش برود.
در پایان این نشست اعضای هیأت علمی هفدهمین دوره «جایزه ادبی جلال آل احمد» احکام خویش را دریافت نمودند و از پوستر این دوره از جایزه رونمایی گردید.

0.0 / 5
121
1403/09/02
10:53:52
تگهای خبر: آموزش , احیا , سلامت , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۲
جاویدانی