مقدمه رضایت خداوند در حدیثی از امام جواد(ع)

مقدمه رضایت خداوند در حدیثی از امام جواد(ع)

جاویدانی: «امام جواد (ع) با عمر كوتاه خویش در دوره ای كه فرقه های مختلف اسلامی و غیراسلامی در حال رشد و نمو بود و دانشمندان بزرگی در این دوران، زندگی می كردند وعلوم و فنون سایر ملت ها پیشرفت كرده، كتاب های زیادی به زبان عربی ترجمه و در دسترس قرار گرفته بود، اما با وجود سن كم وارد بحث های علمی شد و با سرمایه خدایی امامت كه از سرچشمه ولایت مطلقه و الهام ربانی مایه گرفته بود، احكام اسلامی را مانند پدران و اجداد بزرگوارش گسترش داد، به تعلیم و ارشاد پرداخت و به مسائل بسیاری پاسخ گفت.»


حجت الاسلام و المسلمین محمد صادق كفیل در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به تاریخچه زندگی امام جواد (ع) اظهار نمود: امام جواد (ع) در سال ۱۹۵ به دنیا آمدند و هشت ساله بودند كه به مقام امامت رسیدند. یعنی سال ۲۰۳ و تا سال ۲۲۰ كه مصادف با سال شهادت ایشان است. بیست و پنج سال عمر كردند و جوانترین امام امام جواد (ع) بود. در همین مدت ۱۷ سال كه از مدت امامتش می گذشت بیشتر از صد شاگرد تربیت كردند و به تعبیری جریان سازی عظیمی در دین اسلام داشتند و راهگشای گره های فكری بودند كه دشوارترین سوالات را پاسخ می دادند و با فرقه های كه در آن زمان وجود داشتند مجالس بحث و مناظره بر پا می كردند.
وی اظهار داشت: با وجود سن كم وارد بحث های علمی شدند و با بهره گیری از سرچشمه ولایت احكام اسلامی را گسترش داده و بوسیله سازمان وكالت با شیعیان ارتباط برقرار می كردند و از این طریق با سوالات پاسخ داده و با شائبه ها روبرو شود.
این استاد دانشگاه افزود: یكی از نكات واضح در زندگی امام جواد(ع) ازدواج ایشان با دختر مامون بود. دلیل و چرایی ازدواج شاید برای برخی مشخص نباشد. دلیل این كه مامون به امام جواد (ع) پیشنهاد ازداوج داد این بود كه دختر خودرا به خانه دوده (ع) بفرستد و از این طریق بتواند كنترل امام(ع) را داشته باشد و از جانب دیگر علویان را از قیام مقابل خود دست بردارند. در جریان ازدواج بعضی از درباریان مخالف بودند و دلیل آنها این بود كه چه بسا حكومت از عباسیان به علویان منتقل شود این رفتار دوگانه نشان از آن دارد كه برخی برای حب دنیا و زندگی دنیا هر تصمیم كه به نفع خودشان است می گیرند در نظام زندگی باید مواظب باشیم كه به خاطر جاه مقام و پست و مال به هر كاری دست نزنیم.
وی تصریح كرد: امام جواد (ع) ۱۵ سال از دوران امامت خودرا در زمان مامون و دو سال در زمان معتصم سپری كردند. این دو خلیفه عباسی دوران خفقان و فشار سختی را بر امام جواد (ع) وارد می كردند. دلیل شهادت ائمه (ع) نشناختن آنها نبود بلكه دلیل تعلق خاطر افراد به دنیا بود.
ایشان سپس با اشاره به احادیثی از امام جواد (ع) اظهار داشت: امام جواد (ع) می فرمایند: " كسی كه به سمت خدا رفت به تعبیری طلب بی نیازی از خدا كرد مردم به سمت او می آیند و كسی كه گناه نكند مردم عاشق او می شوند اگر دوست دارید در جامعه جایگاه داشته باشید باید به خدا متصل شوید و هویت و جایگاه خودرا از خداوند بگیرند. " همین طور امام جواد (ع) در حدیثی دیگر می فرماید: «سه چیز مقدمه رضایت خداوند است یك استغفار كردن، دوم خوش برخوردی و سوم زیاد صدقه دادن است.» این سه رفتار راه رضایت خداوند از زبان امام جواد (ع) است. گاهی بعضی می گویند به ما ظلم می شود حضرت در حدیثی دیگری درباره ظلم ظالم به مظلوم می فرمایند: " روز قیامت بر ظالم دشوار است از روز ستم بر مظلوم. "
حضرت جواد الائمه مقابل السلام در حدیثی می فرمایند: «هركس بدون علم عمل كند، آنچه را فاسد می كند بیشتر از آنچه است كه اصلاح می كند. هر عملی چه برای دنیا و چه برای آخرت و همین طور چه شخصی باشد چه اجتماعی، باید از روی علم باشد و علم آن است كه خلاف در آن نیست. اگر این طور نباشد، عمل از روی جهل است و عمل بدون علم، آنچه فاسد می كند بیشتر است از آنچه اصلاح می كند.»(نزهة الناظر و تنبیه الخاطر، ص۱۳۴)
امام رضا مقابل السلام در بیانی در مورد شهادت حضرت جواد مقابل السلام به یاران خود فرمود: پدر و مادرم فدای آن شهیدی كه اهل آسمان برای او گریه می كنند. از روی خشم كشته می شود و خدا بر قاتل او خشم می گیرد، پس) قاتل او(نمی ماند مگر اندكی؛ تا اینكه خدا عذاب دردناك و عقاب شدید را به سمت او می فرستد. (اثبات الوصیة، ص۲۱۷)




منبع:

5.0 / 5
3940
1398/05/11
16:01:06
تگهای خبر: دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
جاویدانی