بانوی عاشورا الگویی برای زنان عصر حاضر

بانوی عاشورا الگویی برای زنان عصر حاضر

جاویدانی: «امروز دیگر زینب (س) در بین ما نیست. چهارده قرن است كه او رسالت تاریخی خودرا انجام داده و رخ به نقاب خاك كشیده است. می ارزد دقایقی با خود خلوت نماییم، درباره حضرت زینب(س) بیندیشیم و ببینیم او كه بود و چه كرد و ما از او چه می دانیم؟ آیا جز عشق و محبت او، مهر و عاطفه او، روضه خوانی و گریه برای او و تشكیل مجلس جشن برای ولادتش، چیز دیگری از او داریم؟ آیا در زمینه راه و رسم او، انجام وظیفه در رسالت یك زن، مدل گیری از وی در عرصه حیات، ترك رفاه و زینت و آسایش و آرامش برای هدفداری، گذشت از لذات به خاطر مقصد مقدس و قرار دادن خود در معرض آزار ها و لطمه ها برای دین از او الگو گرفته ایم؟»


به گزارش جاویدانی به نقل از ایسنا، پانزدهمین روز از ماه رجب مصادف است با وفات بزرگ بانوی اسلام. در تاریخ وفات حضرت زینب كبری(س) سومین فرزند امیرمومنان حضرت علی(ع) اختلاف نظر وجود دارد اما مشهور این است كه آن حضرت در ۱۵ رجب سال ۶۲ هجری وفات كرده است.
حجت الاسلام والمسلمین سیدابراهیم معصومی ـ استاد دانشگاه و عضو هیات مدیره انجمن علمی مهدویت حوزه ـ در یادداشتی كه به صورت اختصاصی در اختیار ایسنا قرار داد، در وصف بزرگی حضرت زینب (س) آورده است:
سخن گفتن از بانویی كه در لحظات مهم تاریخی، شاهد بزرگترین وقایع تاریخی بوده است دشوار است. بانویی كه لقب عقیله بنی هاشم دارد و از دوران كودكی تا زمان وفاتشان در خاندان رسالت دارای جایگاه بلندی بود ایشان تا شش سالگی در آغوش پیامبر مكرم اسلام(ص) بود پس از ایشان در مكتب امام علی (ع) علوم آسمانی را فرا گرفت و پس از ایشان نیز در كنار دو امام بزرگوار همنشین و مشاور بزرگ آن دو امام همام به شمار می رفت. در نهایت پس از حادثه عاشورا، یار و غمخوار امام سجاد (ع) بود در كنار آن در شهرهای كوفه و شام با سخنرانی علی گونه خود، پایه های سلطنت امویان را مانند خانه عنكبوت سست كرد و چند صباحی پس از شهادت امام حسین (ع) فوت كرد.
در بررسی زندگی آن بانوی بزرگ، به نكات بهادار ای برمی خوریم كه اگر هر كدام از آنرا نصب العین خود در زندگی قرار دهیم از زندگی مادی و درگیری های دنیوی نجات پیدا كرده و به آسمان ها كه قرآن درباره آن می فرماید: اصلها ثابت و فرعها فی السماء، خواهیم رفت.
سه نكته قابل تأمل برای ما و به خصوص دختران و زنان جامعه اسلامی و بشریت قابل بررسی است: حجاب، عبادت و صبر ایشان؛ چنانكه در تاریخ نقل شده است سه خاصیت بارز كه حضرت زینب (س) در زندگی خود كاملا آنرا پیاده كرده بود و تا روزی كه چشم از جهان فرو بست این سه خاصیت در جسم و روح ایشان عجین شده بود.
حال به سه مورد ذكر شده به صورت گذار اشاره می كنیم:

عبادت حضرت زینب(س)
حضرت زینب كبری (س) شب ها به عبادت می پرداخت و در دوران زندگی، هیچگاه تهجّد را ترك نكرد. آنچنان به عبادت اشتغال ورزید كه ملقّب به «عابده آل علی» شد. شب زنده داری وی حتی در شب دهم و یازدهم محرم، ترك نشد. فاطمه دختر امام حسین (ع) می گوید:
«در شب عاشورا، عمّه ام پیوسته در محراب عبادت ایستاده بود، نماز و نیایش داشت و پیوسته اشك هایش سرازیر می شد.»
ارتباط حضرت زینب (س) با خداوند آنگونه بود كه امام حسین (ع) در روز عاشورا هنگام وداع، به خواهرش فرمود: «یا اختی لا تنسینی فی نافله اللیل»؛ «خواهرم! مرا در نمازهای شب، فراموش نكن.»

حجاب و عفّت حضرت زینب(س)
درباره حجاب و عفت ایشان در تاریخ این چنین آمده است:
«هنگامی كه زینب (س) می خواست به مسجدالنبی كنار قبر رسول خدا (ص) برود، علی (ع) دستور می داد شب برود. به امام حسن(ع) و امام حسین(ع) می فرمود: همراه خواهرشان باشند. حسن (ع) جلوتر و حسین (ع) پشت سر، زینب(س) در وسط حركت می كردند. آنان از طرف مولای متقیان مأمور بودند كه حتی چراغ روی مرقد منوّر پیامبر (ص) را خاموش كنند تا چشم نامحرم به قامت زینب نیفتد.»

صبر و استقامت حضرت زینب(س)
در روز عاشورا، هنگام دیدن پیكر خونین برادرش چنین اظهار داشت: «بار خدایا! این اندك قربانی و كشته در راه خودت را از ما (خاندان پیامبر) بپذیر.»
او بارها جان امام سجّاد (ع) را از مرگ نجات داد؛ همچون در مجلس ابن زیاد، بعد از احتجاج امام سجاد(ع) با ابن زیاد، وی دستور كشتن امام را صادر كرد. در این هنگام حضرت زینب (س) دست در گردن فرزند برادر انداخت و فرمود: «تا زنده ام، نخواهم گذاشت او را بكشید.»

الگوگیری از بانوی عاشورا در عصر حاضر
امروز دیگر زینب (س) در بین ما نیست. چهارده قرن است كه او رسالت تاریخی خودرا انجام داده و رخ به نقاب خاك كشیده است. می ارزد دقایقی ‏با خود خلوت نماییم، درباره حضرت زینب(س) بیندیشیم و ببینیم او كه بود و چه كرد و ما از او چه می دانیم؟ ‎ آیا جز عشق و محبت او، مهر و عاطفه او، و روضه خوانی و گریه برای او، تشكیل مجلس جشن برای ولادت او چیز دیگری از او داریم؟ ‎آیا در زمینه راه و رسم او، انجام وظیفه در رسالت یك زن، مدل گیری از وی در عرصه حیات، ترك رفاه و زینت و آسایش و آرامش برای هدفداری، ‏گذشت از لذات به خاطر مقصد مقدس و قرار دادن خود در معرض آزار ها و لطمه ها برای دین از او الگو گرفته ایم؟ ‎
زن امروز دنیا الگوی می خواهد اگر الگوی او زینب (‎س) و فاطمه زهرا (س) باشند، كارش عبارت است از فهم درست، هوشیاری و درك موقعیت ها و ‏انتخاب بهترین كارها و لو با فداكاری و ایستادن پای همه چیز برای انجام تكلیف بزرگی كه خدا بر دوش انسان ها گذاشته است، همراه باشد‎. ‎اگر زن به ‏فكر تجملات و خشوگذرانی ها و هوس های زودگذر و تسلیم شدن به احساسات بی بنیاد و بی ریشه باشد، نمی تواند آن راه را برود. باید این ‏وابستگی ها را كه مثل تار عنكبوت بر پای یك اسنان رهرو است، از خود دور كند، تا بتواند آن راه را برود، كما این كه زن ایرانی در دوران انقلاب و ‏دوران جنگ همین كار را كرد، انتظار این است كه در همه دوران انقلاب همین كار را بكند‎.
زینب الگوست؛ حضرت زینب(س) زنی نبود كه از علم و معرفت بی بهره باشد؛ بالاترین علم ها و برترین و صافی ترین معرفت ها در دست او بود‎.
عفت‎ ‎و حجاب وی در كنار مقام علمی ایشان می تواند پاسخ كوبنده ای برای غربی هایی باشد كه به بهانه پشتیبانی از زنان، حجاب و عفت و در نتیجه ‏دین و اسلام آنها را می گیرند‎.
زنان مسلمان ما باید بدانند عظمت حضرت زینب(س) در چشم ملت های اسلامی به خاطر دختر علی (ع) بودن، خواهر امام حسین (ع) بودن نیست، بلكه ارزش و ‏عظمت عقیله بنی هاشم، به خاطر موضع و حركت عظیم انسانی و اسلامی او برمبنای تكلیف الهی است‎. كار او، تصمیم او، نوع حركت او، به او اینطور عظمت بخشید‎. از خاصیت های بانو زینب كبری (س) طهارت و تقوا، اهمیت دادن به ارزش های اصیل بیش از هر چیز دیگری در زندگی، توجه به علم و معرفت، انجام ‏فعالیت های سیاسی و امداد رسانی به انسانها و كیفیت دادن به محیط خانه و خانواده است‎. دختر و زن مسلمان، از درون خانواده تا درون اجتماع و تا مسایل علمی و سیاسی و ارزش های اخلاقی و نیز نشان منش های بزرگ انقلابی می تواند به ‏زندگی آن حضرت تأسی جوید‎.




منبع:

5.0 / 5
3571
1398/12/25
22:59:39
تگهای خبر: دانشگاه , زندگی , قرآن , كیفیت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۱
لینک دوستان جاویدانی
جاویدانی