دغدغه همیشگی رهبری درباره وضعیت كتابخوانی؛

قلبم از ساعتهای پایین كتابخوانی به درد می آید

قلبم از ساعتهای پایین كتابخوانی به درد می آید

به گزارش جاویدانی سرك كشیدن به فضای مجازی جزو كارهای روزانه شده، و كتاب خواندن خارج از این دسته. آنقدر این اتفاق درما شكل گرفته كه مقام معظم رهبری گفته اند: ملت مطالعه كردن را اصلاً جزو كارهای بشری نمی دانند.



خبرگزاری مهر؛ مجله مهر_ مرضیه کیان: قدیم ترها اگر می خواستیم پیامی به کسی بدهیم، دستخط می نوشتیم؛ به جهت اینکه نوشته ها گیراتر باشد، کتاب می خواندیم تا از واژه های نو و نیکو استفاده نماییم.
چه بسیار از این دست نوشته ها و نامه ها روی کاغذهای کاه ی که در کوله پشتی رزمنده ها دیده نشد! رزمنده هایی که خیلی هایشان شهید شدند و خیلی هایشان حالا روایتگر آن روزها هستند...
تأکیدات مکرر مقام معظم رهبری بر مبحث کتاب و کتابخوانی همیشه مهم بوده است. اما یادمان باشد که کتاب خواندن فارغ از موضوعش باید روی کیفیت زندگی، کار و هنر ما تأثیرگذار باشد؛ اگر کتاب بخوانیم و تأثیری بر ما نداشته باشد، بی هیچ رودربایستی، خواندن و نخواندن آن فرقی با هم ندارد!
مقام معظم رهبری هم در سفارش هایشان بر ترویج فرهنگ کتابخوانی، بارها به این نکته اشاره کرده و گفته اند: «سلامت فکری را با کتابخوانی تأمین کنید؛ از کتاب های خوب، راه گشا و راهنما که از جانب متفکران و نویسندگان خوب ما تهیه شده و در اختیار ما گذاشته، استفاده کنید و بخوانید.»
این روزها آن قدری که سرمان در گوشی است و صفحات و برنامه های مختلف مجازی را بالا و پایین می نماییم، در طول روز ۴، ۵ ورق کتاب نمی خوانیم! از وقتی عصر ارتباطات و تکنولوژی بازارش داغ شده، چقدر بازار کتاب کساد شده!
ما سرک کشیدن به فضای مجازی را جزو کارهای روزانه می دانیم، و کتاب خواندن را خارج از کارهای مهم روزانه. آنقدر این اتفاق در ما شکل گرفته که حتی مقام معظم رهبری به صراحت گفته اند: "ملت ما مطالعه کردن را اصلاً جزو کارهای بشری نمی دانند! "

تاریخ نگاری به تنهایی حریف خاطرات جنگ نمی شود
با نگاهی به تقریظ هایی که رهبری در تمجید کتاب های مختلف طی این سال ها نوشته اند، علاقه و دقت رهبر معظم انقلاب را در انتخاب کتاب هایی با مبحث دفاع مقدس، مقاومت و انقلاب متوجه می شویم.
از آنجایی که رشادت های بسیار زیادی در طول ۸ سال دفاع مقدس در دل جبهه ها و خاکریزها اتفاق افتاده، تاریخ به تنهایی از پس بیان کردن آنها برنمی آید! تاریخ نهایتاً می خواهد اسم عملیات ها، تاریخ شروع و آخر و اسم شهدا را بگوید اما نمی تواند از شور و شعور و احساس رزمنده ها چیزی بگوید. پس چاره چیست؟! راه کار این سوال را رهبر معظم انقلاب در روایت کردن پیروزی جنگ ۸ ساله با همه خصوصیاتی که در آن وجود داشت، عرضه کردند. به قول ایشان: «امروز کار عده ای که به میدان جنگ رفتند و در این هشت سال، آن حماسه را آفریدند - چه شهدایشان، چه ایثارگرانشان، چه رزمندگانشان - دیگر به اتمام رسید. آنها کار خودشان را کردند. بعد از آخر کار آنها، کار یک خیل عظیم دیگری آغاز می شود… پس از آخر جنگ، نوبت این خیل عظیمی است که این دیگر مسئله اش هشت سال نیست؛ هشتاد سال هم اگر طول بکشد، جا دارد.»
با این تاکید بسیار حساس، تا کنون حدود هزار کتاب با مبحث دفاع مقدس نوشته شده، که از نگاه رهبری باز هم برای نوشتن جا دارد! از رفتار و منش شهدا در خانواده و جبهه ها گرفته تا خاطرات پدر و مادر و همسران شهدا.
تا همین چند روز پیش، حدود ۵۰ تقریظ بر از رهبر انقلاب به دست ما رسیده که اگر بخواهیم به صورت گلچین شده از قدیمی ترین ها و جدید ترین هایش بگوییم، از این قرار است:

یادداشت های خرمشهر
این کتاب گزیده ای از یادداشت ها و دست نوشته های شهید بهروز مرادی از خاطرات فتح خرمشهر است که در بحبوحه جنگ اتفاقات را ثبت کردند تا برای آیندگان باقی بماند.

متن تقریظ رهبر انقلاب:
بسم الله الرحمن الرحیم خدا غریق رحمت کند این شهید عزیز را که در سال های منتهی به ۶۴ یعنی در بحبوحه شور و هیجان دفاع مقدس و بسیج سراسری ملت در این راه، دردمندانه، نقاط منفی را به نظر آورده و از آن نالیده و دم از غربت رهروان راه جهاد زده است! بعضی امروز گمان می کنند که راه خدا غریب است، یعنی حقیقت روشن اصلی را که همان حرکت عمومی در راه خیر و صلاح است در مقابل واقعیت زشت کجروی های گاهگاهی و جابه جایی کم رنگ می بینند. اما این گمان همیشه بوده حتی در سال ۶۴ و قبل از آن. و البته چنین نگرشی در جمهوری اسلامی همیشه نادرست بوده و انشاء الله همیشه نادرست خواهد بود. ۷۰/۱۱/۹
مربع های قرمز
کتاب «مربع های قرمز» به قلم زینب عرفانیان که دربرگیرنده خاطرات شفاهی حاج حسین یکتا فرمانده قرارگاه فرهنگی خاتم الاوصیاء (ص) از دوران کودکی تا آخر دفاع مقدس است.
«مربع های قرمز» ناگفته هایی است از جنگ و سبک زندگی جهادی حاکم بر روزهای جنگ، سبک بندگی کردن آنها که صفحه به صفحه رشد کردند و پایشان به آسمان باز شد. ناگفته های نوجوانانی که از بازی و شیطنت در خیابان چهارمردان قم و نشستن پای درس اخلاق آیت الله احمدی میانجی از پشت خاکریزهای جبهه سر در آوردند؛ کتابی سرشار از رفاقت های آسمانی و پر از ترش و شیرین های جنگ. لبریز از نقطه رهایی و انقطاع و پر از مربع های قرمز و سراسر آرزوی شهادت.

متن تقریظ رهبر انقلاب:
بسمه تعالی
بسیار شیرین و جذاب نوشته شده است. ردپای چانه گرمی های آقای حاج حسین یکتا در آن آشکار است. ظرافت های برخاسته از ذوق و قریحه لطیف که در سرتاسر کتاب گسترده است، می تواند از نویسنده ی خوش قلم و چیره دست کتاب باشد و می تواند هم دُرافشانی های راوی باشد. نقطه ی برجسته ی کتاب، یاد شهیدان و یاد حال و حضور ملکوتی آنان قبل از شهادت است که حقاً خیلی خوب تصویر شده است. ارادت راوی به مرحوم آقای حاج میرزا علی احمدی میانجی هم برای من جالب بود. آن مرحوم را حدود شصت سال به علم و تقوا و ورع می شناختم و به من لطف داشت. این کتاب ظاهراً چند روز پیش رونمایی شده است. برای من چندی پیش از این فرستاده بود و تماماً مطالعه شد. ۹۷/۴/۲۶
این نخستین و آخرین تقریظ انتشار یافته را که کنار بگذاریم، کتاب های زیاد دیگری بوده اند که با این دستخط و نظرات بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند. مثلاً: سفر به شهر زیتون، فرهنگ جبهه: شوخ طبعی ها، نونی صفر، پرواز شماره ۲۲، از الوند تا قراویز، جنگ پابرهنه، فرنگیس، یادداشت های ناتمام، مقتل، عبور از آخرین خاکریز، دسته یک، تیپ ۸۳، اردوگاه عنبر، گلستان یازدهم، حماسه هویزه، من زنده ام، خاک های نرم کوشک، یاور صادق و… البته این آثار همگی محوریت دفاع مقدس و مقاومت دارند و حال و هوای آن روزها را تداعی می کنند.
از چاپ اول تا چاپ صدم
اگر از حق نگذریم و کمی بر قهر بودن مردم با فرهنگ کتابخوانی چشم پوشی نماییم باید بگوییم که پس از تقریظ رهبری بر کتاب ها، استقبال از خواندن این کتاب ها خیلی خیلی بیشتر می شود. همچون این کتاب ها می توان به «خاک های نرم کوشک» (زندگی شهید برونسی) اشاره نمود که تابحال با ۱۸۵ بار تجدید چاپ، رکورددار شمارگان کتاب های داستانی در ایران بوده است. حتی نسخه عربی این کتاب هم به خاطر استقبال خوانندگان عرب زبان، تیراژی میلیونی پیدا کرد. کتاب «دا» هم با تمام حرف و حدیث هایی که درباره اش وجود دارد، احوال خیلی ها را منقلب کرده و تاکنون ۱۵۷ بار تجدید چاپ شده است.

کتاب «پایی که جا ماند» نوشته سید ناصر حسینی پور هم تاکنون ۷۰ بار تجدید چاپ شده است. در این میان کتاب «نورالدین پسر ایران» از انتشارات سوره مهر هم توانسته رکورد ۶۳ بار تجدید چاپ شدن را به خود اختصاص دهد.

کتاب «لشکر خوبان» هم بعد از انتشار تقریظ رهبر انقلاب درباره آن، در مدتی کوتاه در انتشارات سوره مهر به چاپ چهل و پنجم رسید. همینطور کتاب «دختر شینا» نوشته بهناز ضرابی زاده هم تابحال ۹۹ بار تجدید چاپ شده است.
ولی با تمام این ها رهبر معظم انقلاب از سال ها پیش از ساعات پایین کتابخوانی گله داشته اند و حتی در دیدار با اعضای گروه اجتماعی صدای جمهوری اسلامی ایران گفته بودند: «ملت ما مطالعه کردن را اصلاً جزو کارهای بشری نمی دانند! مثل خوراک و ورزش و دیگر چیزهایی که جزو کارهای معمول انسان است، مطالعه اصلاً جزو این چیزها نیست! آدم باید عنوان دیگری داشته باشد- یا باید شب امتحانش باشد؛ یا باید معلم در مدرسه از آدم بخواهد؛ یا باید یک دانشمند باشد؛ یا باید بخواهد در جایی سخنرانی کند- تا باعث شود که مطالعه کند! این چه قدر خسارت است!؟ واقعاً خدا می داند من وقتی یادم می آید- و این چیزی است که تقریباً هیچگاه از یادم نمی رود- که مردم ما مطالعه کردن را بلد نیستند، به قلب من فشار می آید! از این بابت، ما چقدر داریم هر ساعت خسارت می بینیم!؟ واقعاً این به عهده چه کسی است؟ هم اکنون این طور است که بنده یا یک نفر مثل بنده، سالی یک مرتبه به نمایشگاه کتاب برود و یک کلمه راجع به مطالعه بگوید؛ آن هم به شرطی که دست یک گزارشگر خاص نیفتد؛ این که نمی شود!»
وقت طلای روزهای کرونا
ما هم اینجا کمی شکایت کردیم. اما شکایت که راه به جایی نمی برد. مگر نه اینکه هنوز کرونا هست و هنوز وقت های خالی ما زیاد است و اتفاقاً بخشی از درامدمان صرف اینترنتی می شود که اتفاقاً گران شده؟ کمی که از مصرف اینترنت و گشت و گذارمان در فضای مجازی بزنیم، به آسانی می توانیم کتاب بخریم. بساط مهمانی و دورهم نشینی و تفریح هم که فعلاً جمع شده است. پس فرصت کافی هم برای مطالعه داریم.


منبع:

5.0 / 5
1847
1399/07/03
22:53:12
تگهای خبر: اینترنت , بازار , تفریح , زندگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۲
جاویدانی