كزازی مطرح كرد؛

فارسی از پیشرفته ترین زبان های دنیاست

فارسی از پیشرفته ترین زبان های دنیاست

میرجلال الدین کزازی در مراسم بزرگداشت سعدی اظهار داشت: زبان به تنهایی زیباست؛ اما فردوسی و سعدی زبان را در فراخنای توانمندی به کار بردند و زبان فارسی از پیشرفته ترین زبان های دنیاست.



به گزارش جاویدانی به نقل از روابط عمومی کمیسیون ملی یونسکو در ایران، آیین بزرگداشت «سعدی شاعر ایرانی» عصر یکشنبه ۵ اردیبهشت با حضور میرجلال الدین کزازی استاد دانشگاه و چهره ماندگار ادبیات فارسی، عبدالمحمود رضوانی مترجم گلستان سعدی به زبان انگلیسی و کوروش کمالی سروستانی رئیس مرکز سعدی شناسی با اجرای عبدالمهدی مستکین بصورت زنده در حساب کاربری اینستاگرام کمیسیون ملی یونسکو- ایران اجرا شد.
کزازی در ابتدای این برنامه اظهار داشت: شیوه کاربرد زبان پارسی در یادگاری های سعدی یکسان نیست. بسته به اینکه به کدام یک از این یادگاری ها می نگریم، روشی متفاوت پیش چشم ما خواهد بود. در زبان سعدی درصد واژه ها مختلف است بطوریکه در سروده ها درصد این واژه ها کمتر است و در گلستان که نوشته های سعدی را در برمی گیرد، درصد این واژه ها بیشتر است. این مساله به ساختار سروده و نوشته برمی گردد. نوشته های سعدی در گلستان به قدری زیباست که هنرورزانه است، پایه آهنگین در اینگونه نوشته، به سجع نوشته شده است.
وی ادامه داد: در گلستان پایه های جمله کوتاه است و در فرجام هر کدام سجع وجود دارد. هرچند در زبان فارسی سجع های گوشنواز بسیار است اما به سبب اینکه زبان تازی زبانی است که این آرایه ها در آن پرشمار به کار برده می شود، نوشتار سعدی آمیخته با این آرایه است. واژه های همگون در زبان تازی بسیار است اما زبان فارسی زبانی است که می توانیم در آن واژه بسازیم، زبانی است که ساده و آهنگین و شمار واژه های گوشنواز و کوتاه در آن فراوان است. با این وجود ساختن واژه های همسان و مسجع در زبان فارسی دشوارتر از زبان تازی است. کسی می تواند از واژه های مسجع به خوبی بهره بگیرد که با ادب آن به ژرفی آشنا و این واژه ها را در گنجینه ذهنی خود اندوخته باشد.
کلام سعدی زودیاب و پیچیده است
این استاد دانشگاه در ادامه اظهار داشت: زبان سعدی در سروده ها روشن تر است و آنچه سبب می شود سعدی در دل ها جای بگیرد همین خاصیت هاست. کلام سعدی در چشم خوانندگان و دوستداران او زودیاب اما در نگاه سخنرانان پیچیده است و نوشتن به چنین زبانی دشوار است. در پهنه ادب فارسی دو نفر هستند که توانستند در سرودن به زبانی دست یابند که من آنرا زبان «سرشتین» می نامم؛ یکی فردوسی و دیگری سعدی است با این وجود سعدی در سروده ها از فردوسی پیروی می کند.
کزازی در آخر سخنانش اظهار داشت: زبان به تنهایی و بی هیچ افزونه ای زیباست؛ اما فردوسی و سعدی زبان را در فراخنای توانمندی به کار بردند، بدین سبب باید عنوان کنم که زبان فارسی از پیشرفته ترین زبان های دنیاست.
سخنران دوم این برنامه، عبدالمحمود رضوانی مترجم گلستان سعدی به زبان انگلیسی، بود که درباره یادگیری زبان اظهار داشت: در مراحل اولیه یادگیری زبان ایرادهایی وجود دارد که من بارها این ایرادها را گفته ام. اما در مراحل بالاتر مشکلاتی که بچه ها در یادگیری زبان دارند این است که بار معنوی واژه ها را نمی دانند، واژه ها را طوطی وار حفظ می کنند بدون اینکه کاربرد آنها را بدانند پس یادگیری واژه ها دشوار است. بنا بر این ما کار را با کتاب سعدی شروع کردیم تا کاربرد واژه ها را متوجه شوند.
وی اضافه کرد: تصور اشتباهی که در ایران وجود دارد این است که برخی فکر می کنند با گرفتن مدرک آیلتس دیگر یک زبان را کامل یاد گرفته اند در صورتیکه این مدرک «ب بسم الله» زبان هم نیست.
رضوانی در آخر سخنانش ضمن خواندن چند شعر از سعدی و در ادامه ترجمه آن به زبان انگلیسی، اظهار داشت: ما در ترجمه آثار سعدی همیشه سعی کردیم زیبایی و امانتداری را توأمان داشته باشیم.
سپس کوروش کمالی سروستانی رئیس مرکز سعدی شناسی، بعنوان سخنران اختتام این برنامه اظهار داشت: بااینکه سالشمار عمر سعدی به قرن هفتم می رسد اما روزشمار عمر او تا امروز طول کشیده و ما امروز از خوان او حکمت ها می چینیم. خداباوری، انسانگرایی و جهان اندیشی از خاصیت های آثار اوست. بعد از اینکه گلستان در قرن ۱۷ به زبان فرانسه ترجمه شد، حدودا همه اندیشمندان از سعدی سخن گفتند. بهطوری که گوته در ستایش سعدی صحبت های بسیاری کرده است. زبان و دیدگاه سعدی نه فقط در ایران بلکه در همه زبان ها با اقبال روبه رو شده است.
سعدی شاعر زندگی است
وی در ادامه اظهار داشت: اندیشمند و حکیمی مثل سعدی هرچند به انس با قرآن تاکید و به خداوند باور دارد اما حکایت های گلستان نشان از این دارد که او معتقد بوده خداوند بخشنده است و مردان خدا تنها کسانی نیستند که سجاده دارند بلکه آن هایی هم که به خلق خدا خدمت می کنند از همین دسته هستند. در حقیقت سعدی شاعر زندگی است و کلام او بر دل زندگان می نشیند، گلستان اخلاقیات می سازد که ما حالا نیز به آن نیاز داریم. خوان سعدی هنوز برای خوشه چیدن گسترده است.
این پژوهشگر همین طور اظهار داشت: از سال ۷۶ که پیشنهاد نامگذاری ۱ اردیبهشت ماه را به نام سعدی مطرح کردیم، مرکز سعدی شناسی کار خودرا شروع کرد و تا حالا ۲۴ مقاله در این زمینه چاپ کرده ایم، سه سال هم هست که دانشنامه سعدی را در دست تدوین داریم و امیدوارم اردیبهشت ماه سال آینده به چاپ برسد.

1400/02/06
13:44:16
0.0 / 5
842
تگهای خبر: دانشگاه , زندگی , زیبایی , قرآن
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
جاویدانی