زبان فارسی در معرض حذف تدریجی از فضای دیجیتال

زبان فارسی در معرض حذف تدریجی از فضای دیجیتال

جاویدانی: به گزارش جاویدانی، یک استاد جامعه شناسی ضمن اشاره به کاهش سهم محتوای زبان فارسی در فضای آنلاین از سال ۲۰۲۲ تا سال ۲۰۲۵ اظهار داشت: زبان فارسی در معرض حذف تدریجی از فضای دیجیتال قرار می گیرد.



به گزارش جاویدانی به نقل از مهر، همایش «فرهنگ و فناوری؛ از ترس تا همزیستی» با همکاری پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی جهاد دانشگاهی و انتشارات علمی و فرهنگی و با حضور نادره رضایی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، احمد شکرچی استاد جامعه شناسی، جمال هادیان نویسنده و پژوهشگر، امیر سحرخیز کارگردان و تهیه کننده انیمیشن و مشکات اسدی پژوهشگر حوزه جامعه شناسی سیاسی و تعدادی از علاقه مندان فناوری و مدیریت فرهنگی در مرکز همایش های دانشگاه علم و فرهنگ برگزار گردید.
در این همایش هر یک از هنرمندان، کارشناسان و مدیران حاضر در همایش به تبیین دیدگاه های خود در رابطه با نقش هوش مصنوعی در حوزه فرهنگ و هنر پرداختند و با تاکید بر لزوم همزیستی آگاهانه با هوش مصنوعی، نسبت به مواجهه هوشمندانه و اخلاق مدار با این فناوری نوظهور تاکید کردند.

هوش مصنوعی و فرهنگ از اولویت های پارک صنایع فرهنگی


ابراهیم نبیونی معاون فناوری پارک فناوری های نرم و صنایع فرهنگی در این همایش مبحث هوش مصنوعی را از اولویت های کاری این پارک عنوان نمود و ضمن اشاره به فعالیتها و برنامه های پارک در این خصوص، اظهار داشت: تلاش ما اینست که شرایطی فراهم نماییم که با چشم باز و با بررسی همه جوانب این پدیده نوظهور وارد عرصه هوش مصنوعی شویم و بعنوان یک بازیگر فعال بتوانیم از فرصت های پیش رو استفاده نماییم.

هوش مصنوعی در ارزیابی برنامه های فرهنگی نقش مؤثر دارد


نادره رضایی معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن اشاره به نگرانی های اولیه پیرامون گسترش هوش مصنوعی اظهار داشت: امکان دارد در ابتدا این فناوری برای ما هراس انگیز به نظر برسد، بخصوص اگر تصور نماییم که می تواند قدرت تصمیم گیری را از انسان بگیرد. اما حقیقت اینست که هوش مصنوعی نمی تواند جایگزین انسان شود، بلکه ابزاری در خدمت بشر به منظور زندگی بهتر و توسعه حوزه های گوناگون، بخصوص فرهنگ و هنر خواهد بود. اگر این فناوری را به درستی به کار بگیریم، می تواند به هنرمندان در زمینه های مختلف کمک نماید. همچون زمینه هایی که احتیاج به توسعه دارند میتوان به جمع آوری و پردازش داده ها، برچسب گذاری دقیق اطلاعات و همکاری میان متخصصان و هنرمندان اشاره نمود.
معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به کاربردهای مختلف هوش مصنوعی در زمینه مدیریت فرهنگی پرداخت و اظهار داشت: این فناوری می تواند در تحلیل رفتار مخاطبان، شخصی سازی تجربه فرهنگی، طراحی کمپین های تبلیغاتی هوشمند، مدیریت منابع انسانی و ارزیابی برنامه های فرهنگی نقش مؤثری ایفا کند.

خطر حذف تدریجی زبان فارسی از فضای دیجیتال


در ادامه این همایش دکتر احمد شکرچی استاد جامعه شناسی، نسبت به کاهش سهم زبان فارسی در فضای دیجیتال و خطر حذف تدریجی آن از شبکه جهانی دانش اخطار داد و اظهار داشت: اگر می خواهیم در این تحول فناورانه عظیم، فرهنگ ایرانی ادامه حیات دهد و در بازار کار باقی بمانیم، باید اقدامات اساسی در زمینه تولید محتوای فارسی ماشین خوان انجام دهیم.
وی اضافه کرد: در سال ۲۰۲۲، سهم زبان فارسی از محتوای آنلاین جهان حدود ۳.۵ درصد بود، در حالیکه جمعیت فارسی زبانان تنها یک درصد جمعیت جهان را می سازند. اما این سهم در سال ۲۰۲۵ به ۱.۲ درصد کاسته شده است که نشان دهنده روندی نگران کننده است. اگر این روند ادامه پیدا کند، زبان فارسی در معرض حذف تدریجی از فضای دیجیتال قرار می گیرد.

هوش مصنوعی بزاری برای ارتقاء هنر است


سید جمال هادیان مدیر انتشارات علمی و فرهنگی ضمن اشاره به اهمیت خلاقیت در هنر و نقش هوش مصنوعی در آینده این حوزه اظهار داشت: ایده، مهم ترین مرحله در خلق آثار هنری است و ذهن انسان از مسیر تداعی آزاد برای ایده پردازی حرکت می کند.
هادیان در سخنان خود سه اصل تداعی آزاد را شرح داد و اظهار داشت: اصل مجاورت، مشابهت و تباین پایه های اصلی تداعی آزاد هستند. وقتی می گوئیم «فیل»، ناخودآگاه هندوستان به ذهن می آید؛ این نمونه ای از اصل مجاورت است. یا شباهت گوش فیل به بادبزن از اصل مشابهت و یادآوری سیب با هبوط از اصل تباین ناشی می شود. این روندها نشان می دهند که دریای ایده هیچ وقت ساحل مشخصی ندارد.
این پژوهشگر اضافه کرد: تداعی آزاد مسیری است که هنرمندان برای خلق آثار خود طی می کنند. این روند از سطح مبتدی تا حرفه ای متفاوت می باشد و در آثار هنرمندانی که از استعاره های گرافیکی پیچیده استفاده می نمایند، به خوبی دیده می شود.

ممکن است فیلم سازی هم مانند رمان نویسی به کاری فردی تبدیل شود


امیر سحرخیز نویسنده کارگردان و تهیه کننده انیمیشن در این همایش تخصصی از تولید اولین انیمیشن سینمایی ایران که به شکل کامل با استفاده از هوش مصنوعی ساخته شده، اطلاع داد و اظهار داشت: دموی انیمیشن بلند سینمایی اقیانوس سیاه که برای گروه سنی نوجوان طراحی شده، با استفاده از هوش مصنوعی ساخته شده و امروز آنرا برای اولین بار به نمایش گذاشتیم.
این کارگردان اضافه کرد: در آینده امکان دارد فیلم سازی هم مانند رمان نویسی به کاری فردی تبدیل گردد. هر کسی که ایده ای در ذهن دارد، با ابزارهای هوش مصنوعی می تواند آنرا به یک اثر قابل عرضه تبدیل کند.

برای توسعه صنایع فرهنگی، نیازمند حمایت رگولاتوری و فناوری های نو هستیم


مشکات اسدی پژوهشگر حوزه جامعه شناسی سیاسی و فعال اجتماعی بعنوان آخرین سخنران در همایش فرهنگ و فناوری صحبت کرد و بر ضرورت تشکیل بنگاه های بزرگ فرهنگی در کشور تاکید داشت.
اسدی ضمن اشاره به تاثیر گسترده فناوری اطلاعات بر جامعه اضافه کرد: در گذشته تمرکز ما بر توضیح لزوم فناوری اطلاعات بود. اما امروز این لزوم دیگر مبحث بحث نیست؛ چون که فناوری اطلاعات در تجربه زیستی مردم جاری شده است.
وی ضمن اشاره به بحث صنایع خلاق اظهار داشت: در سالهای اخیر در رابطه با صنایع خلاق زیاد صحبت می شود، اما باید پرسید سهم واقعی این صنایع از تولید ناخالص داخلی (GDP) کشور چقدر است؟ اگر بخواهیم فرهنگ به سهمی واقعی در اقتصاد ملی و بازار بین المللی برسد، نیازمند تشکیل بنگاه های بزرگ و مقیاس پذیر در حوزه فرهنگ هستیم. رگولاتور اصلی حوزه فرهنگ باید زمینه را برای تشکیل این بنگاه ها فراهم آورد و نقش تسهیل گر داشته باشد. از طرفی، ورود استارتاپ های نوآور در زمینه فرهنگ و فناوری هم ضروری می باشد.

پنل تخصصی «فرهنگ و فناوری، از ترس تا همزیستی»


در ادامه این همایش پنل تخصصی «فرهنگ و فناوری، از ترس تا همزیستی» با حضور تعدادی از هنرمندان و محققان برگزار گردید. در این پنل، مسعود بربر (نویسنده و پژوهشگر)، کیانوش غریب پور (گرافیست، تصویرگر و استاد دانشگاه)، هادی حیدری (کاریکاتوریست) و اسماعیل یزدان پور (مترجم) به بررسی تأثیرات هوش مصنوعی بر فرهنگ و هنر پرداختند.
کیانوش غریب پور ضمن اشاره به ورود هوش مصنوعی به حوزه گرافیک اظهار داشت: تا چندی قبل دغدغه ما نوشتن پرامپت برای هوش مصنوعی بود، اما امروز مستقیماً به آن دستور می دهیم. آن چه حالا اهمیت دارد، اخلاق حرفه ای است.
وی با تاکید بر خطر جایگزینی نیروی انسانی در بعضی مشاغل اضافه کرد: اگر قرار باشد هوش مصنوعی جای هنرمند را بگیرد، استفاده از آن باید محدود شود. باید آنرا بعنوان ابزاری برای توسعه ایده ها ببینیم، نه جایگزین انسان.

نگاه انسانی اثر هنری را متمایز می کند


در ادامه هادی حیدری هم به چالش های فناوری در هنر اشاره نمود و اظهار داشت: همان گونه که دوربین دیجیتال زمانی با مقاومت عکاسان سنتی مواجه گردید، حالا هم با موج هوش مصنوعی مواجه هستیم. اما آن چه اثر هنری را متمایز می کند، اندیشه و نگاه انسانی است که هنوز جایگزینی ندارد.
در ادامه مسعود بربر در سخنانی به رابطه میان فناوری و خلق ادبیات پرداخت و ضمن اشاره به تجربه های شخصی خود در ثبت داده های رمان نویسی اظهار داشت: حتی اگر هوش مصنوعی بهتر از من داستانم را روایت کند، آنرا تهدید نمی دانم؛ مگر زمانیکه آزادی انسانی تهدید شود.
در ادامه اسماعیل یزدان پور هم ضمن اشاره به تاریخ ترجمه در ایران، از نقش هوش مصنوعی در تولید محتوای ترجمه شده سخن گفت و اضافه کرد: امروزه خروجی های ترجمه ماشینی گاه بگونه ای ست که تشخیص آن از ترجمه انسانی دشوار است. اما آن چه اهمیت دارد، حضور مترجمی آگاه است که بتواند وارد دیالوگ با مخاطب شود.
گفتنی است در این همایش مدرسه تابستانی فرهنگ و فناوری هم به صورت رسمی آغاز به کار کرد.


منبع:

0.0 / 5
32
1404/03/11
10:19:07
تگهای خبر: بازار , دانشگاه , زندگی , طراحی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
دیدنیهای جاویدانی

چالشیهای جاویدانی

تازه های جاویدانی

جاویدانی